De onthulling van 'Het Kantelpunt'

Hazerswoude-Rijndijk, 22 december 2013

Op 1 januari 2014 houdt Rijnwoude op te bestaan. De gemeente wilde het afscheid van Rijnwoude vastleggen in een speciaal kunstwerk. Het kunstwerk is gemaakt door Yvonne Versteegen uit Benthuizen. Het heet ‘Het Kantelpunt’. Op vrijdag 20 december 2013 werd het kunstwerk onthuld.

Op 1 januari 2014 verdwijnt de gemeente Rijnwoude. De gemeente bestaat uit de dorpen Benthuizen, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk aan den Rijn. De gemeente Rijnwoude en de stichting Kunst en Cultuur Rijnwoude hebben het afscheid vastgelegd in een speciaal kunstwerk.

Het speciale kunstwerk moest worden ontworpen door een Rijnwoudse kunstenaar. Tijdens de Kunstronde Rijnwoude 2013 op 25 en 26 april werden vijf ontwerpen van kunstenaars uit alle dorpen van Rijnwoude gepresenteerd. Door een selectiecommissie van deskundigen uit Rijnwoude werden twee ontwerpen genomineerd: ‘Het Afscheid’ van Edwin Meeuwsen (Benthuizen) en ‘Het Kantelpunt’ van Yvonne Versteegen (Benthuizen). Winnaar werd ‘Het Kantelpunt’ van Yvonne Versteegen. Het ontwerp werd in overleg met de kunstenaar uitgevoerd door Smederij Van Rijn in Hazerswoude-Rijndijk.

‘Het Kantelpunt’ bestaat uit vier pijlers. Die vertegenwoordigen de vier dorpen van Rijnwoude. De pijlers zijn zo ten opzichte van elkaar neergezet dat ze hun onderlinge geografische positie weergeven. De kernen zijn twee keer verbonden door het wapen van Rijnwoude. Elk wapen is opgebouwd uit vier lagen die ook weer de vier kernen symboliseren. Door het wapen zowel positief als negatief op te nemen, wil de kunstenaar de vraag oproepen of deze verandering voor de dorpen een verbetering of een verslechtering is.

Het kunstwerk is neergezet op de rotonde tegenover het gemeentehuis van de Rijnwoude. Daar werd het op vrijdag 20 december 2014 onthuld door burgemeester Anja Latenstein samen met de kunstenaar Yvonne Versteegen.

Bron: Rijnstreek Magazine