De allerlaatste raadsvergadering

Rijnwoude, 22 december 2013

Op 1 januari 2014 gaat Rijnwoude fuseren met Alphen a/d Rijn en Boskoop. Vlak voor het einde, op donderdag 19 december 2013, kwam de gemeenteraad van Rijnwoude voor de allerlaatste keer bij elkaar.

Het werd een ceremoniële vergadering, waarin iedereen (burgemeester, wethouders en raadsleden) elkaar en de ambtenaren bedankte voor de goede samenwerking. Iedereen kreeg de mogelijkheid om wat te zeggen, en daar klonk soms weemoed en emotie in door.

Tijdens de bijeenkomst bleek dat een aantal raadsleden nog steeds niet gelukkig was met de fusie van de drie gemeenten. Vooral het gedrag van de Alphense gemeenteraad rondom de naamgeving van de nieuwe gemeente heeft littekens nagelaten.

Er waren drie raadsleden die een koninklijke onderscheiding kregen. Dat waren Frits Feddes (CDA), Maurice Piëtte en Bert Bosch (D66). Ze kregen die onderscheiding omdat ze minstens 12 jaar raadslid waren geweest.

Henk Goes maakte er in zijn toespraak als plaatsvervangend voorzitter van de raad nog melding van dat Rijnwoude op dit moment de oudste burgemeester van Nederland heeft. Anja Latenstein is 73 jaar. Rijnwoude is misschien ook wel de gemeente die het langst waarnemend burgemeesters heeft gehad. De eerste en laatste kroonbenoemde burgemeester trad in 2001 af. Dat was Maarten Boelen. Daarna waren er in een periode van 12 jaar vier waarnemend burgemeesters: Jan Westra, Enric Hessing, An Hommes en Anja Latenstein. Ook de nieuwe gemeente begint weer met een waarnemer. Dat is Tjerk Bruinsma.

Op 1 januari 2014 bestaat Rijnwoude niet meer. De dorpen (Benthuizen, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk a/d Rijn) en buurtschappen blijven gewoon hun naam behouden.

Het gemeentehuis is leeg. Er zijn plannen om in het gebouw een gezondheidscentrum te vestigen. En mogelijk gaat de bibliotheek er ook naar toe. Het is nog niet duidelijk of en wanneer die plannen worden gerealiseerd.

Bron: Rijnstreek Magazine