Yvonne Versteegen gaat afscheidskunstwerk maken

Rijnwoude, 27 mei 2013

Op 1 januari 2014 houdt Rijnwoude op te bestaan. De gemeente heeft besloten het afscheid van Rijnwoude vastleggen in een kunstwerk. Dit kunstwerk moet door een Rijnwoudse kunstenaar worden ontworpen. Het kunstwerk zal komen te staan op de rotonde bij het gemeentehuis. Op zondag 26 mei werd het winnende ontwerp bekend gemaakt door burgemeester Anja Latenstein.

Een selectiecommissie had eerst uit alle ingezonden ontwerpen twee nominaties gekozen. Tijdens de Kunstronde Rijnwoude op zaterdag 25 mei en zondag 26 mei konden de inwoner van Rijnwoude de genomineerde ontwerpen bekijken en hun stem uitbrengen.

Het eerste genomineerde ontwerp was van Yvonne Versteegen uit Benthuizen. Het ontwerp heet ‘Het Kantelpunt’. Het wapen van Rijnwoude is daarin terug te vinden.

Het tweede genomineerde ontwerp was van Edwin Meeuwsen, ook uit Benthuizen. Hij heeft een soort origami-vogel gemaakt die gevouwen is uit de kaart van Rijnwoude. De plattegrond van Rijnwoude is daarin terug te vinden. En vogels horen natuurlijk bij een plattelandsgemeente als Rijnwoude.

196 inwoners brachten hun stem uit op een van de twee ontwerpen. Burgemeester Anja Latenstein maakte de uitslag van de stemming bekend. Daarbij bleek dat Yvonne Versteegen 103 stemmen kreeg en Edwin Meeuwsen 88 stemmen. 5 stemmen waren ongeldig. Daarmee werd ‘Het Kantelpunt’ van Yvonne Versteegen de winnaar.

Het winnende ontwerp wordt in overleg met de kunstenaar uitgevoerd door smederij Van Rijn. Voordat het kunstwerk eind 2013 geplaatst wordt op de rotonde van de kruising van de Rijndijk met de Da Costasingel, maakt het in het najaar in kleine vorm een tournee langs de winkelcentra van alle kernen van de gemeente Rijnwoude.

Het project Afscheidskunstwerk Rijnwoude is een samenwerkingsproject van de gemeente Rijnwoude (opdrachtgever) en de Stichting Kunst en Cultuur Rijnwoude (uitvoerder).

Bron: Rijnstreek Magazine