Vliko gaat verhuizen naar Zoeterwoude

Regio, 30 mei 2013

Het vuilverwerkingsbedrijf Vliko uit Leiderdorp gaat verhuizen naar het bedrijventerrein Grote Polder in Zoeterwoude-Rijndijk. Het bedrijf komt op de voormalige locatie van 3M.Daarmee kunnen de inwoners van de buurtschap Groenendijk in Rijnwoude opgelucht ademhalen. Zij waren bang dat Vliko naar het bedrijventerrein Barrepolder in Groenendijk zou gaan.

De gemeente Leiderdorp en Vliko hebben overeenstemming bereikt over een verhuizing naar de Grote Polder in Zoeterwoude. De gemeente Leiderdorp koopt het perceel en de opstallen die Vliko achterlaat aan de Achthovenerweg. Leiderdorp betaald daarvoor een bedrag van 9.600.000 euro. Ook is afgesproken dat het recyclingbedrijf op zijn huidige plek langs de Achthovenerweg gevestigd blijft totdat de nieuwe locatie in Zoeterwoude in gebruik wordt genomen. Dat is naar verwachting in 2016.

De nieuwe locatie biedt zowel de gemeente als Vliko voordelen. Wethouder Herbert Zilverentant van Leiderdorp denkt dat hiermee de overlast van vrachtwagens over de smalle wegen in de bebouwde kom van Leiderdorp en Koudekerk aan den Rijn sterk zal verminderen. Bovendien kan Leiderdorp het bedrijventerrein verkleinen en weer een stukje groen teruggeven aan de Polder Achthoven. Maar de wethouder is ook blij dat een modern en toonaangevend afvalrecyclingbedrijf voor de regio behouden blijft.

Ook Directeur Hendrik Jan Koen van Vliko vindt de nieuwe locatie een betere plek. Vliko kan zo beter gebruik maken van een goede aansluiting op de N11. En het bedrijf kan in Zoeterwoude doorgroeien. Hij denkt door toepassing van de modernste processen en technieken meer dan 94% van het inkomende afval geschikt te kunnen maken voor hergebruik.

Om het perceel en de opstallen van Vliko te kunnen kopen, vraagt Leiderdorp een bijdrage uit het Regionaal Investeringsfonds van De Oude Rijnzone. De Oude Rijnzone is een samenwerkingsverband van de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Reeuwijk, Leiderdorp, Rijnwoude en Zoeterwoude. Verplaatsing van Vliko is een van de afspraken die in dit verband zijn gemaakt.

De afspraken tussen Leiderdorp en Vliko moeten de komende maanden nog worden
goedgekeurd door de gemeenteraad van Leiderdorp, het bestuur van de Oude Rijnzone en Shanks (het moederbedrijf van Vliko).

De verplaatsing van Vliko is jarenlang een heet hangijzer geweest in de gemeenteraad van Rijnwoude. Veel raadsleden wilden niet dat Vliko verplaatst zou worden naar een bedrijventerrein vlakbij Groenendijk. Ze vonden dat een bedrijf dat het milieu zo zwaar belast, niet bij een woonwijk zou moeten kunnen komen.

Al in 2008 was het CDA onder leiding van Jan Kerkvliet tegen de overeenkomst over de Oude Rijnzone. Die overeenkomst zou namelijk de mogelijkheid open laten om Vliko naar Groenendijk te verhuizen. Uiteindelijk ging de raad wel akkoord met de overeenkomst, maar er kwam wel een begeleidende brief (‘side letter’) waarin de gemeente een voorbehoud maakte. Vliko zou alleen naar de Groenendijk mogen komen als het vrachtverkeer meteen via de Burgemeester Smeetsweg in Zoeterwoude naar de N11 zou worden geleid.

In 2009 uitte het Wijkcomité Groenendijk haar zorgen over een mogelijke komst van het Vliko naar buurtschap Groenendijk. Volgens voorzitter Jan Wesselingh leek het erop dat er vlakbij de woningen een afvalputje zou komen voor moeilijke bedrijven. Het comité stelde zelfs voor het bedrijventerrein om te dopen in Barrepolder, want Groenendijk wilde niet geassocieerd worden met een bedrijventerrein.

In 2010 nam de gemeenteraad van Rijnwoude een amendement van D66 aan waarin wordt besloten dat er geen bedrijven in de zware milieucategorie op het bedrijventerrein Groenendijk mogen komen. Dit betekende dat Vliko niet naar Groenendijk kon komen.

In 2011 kwam Vliko zelf met idee het bedrijf te verplaatsen naar de Munnikenpolder (langs de A4 bij Leiderdorp) Maar het gemeentebestuur van Leiderdorp wilde daar geen medewerking aan verlenen, omdat verplaatsing naar de polder in strijd was met alle afspraken die over de inrichting van de Munnikenpolder waren gemaakt en het geldende beleid voor deze polder.

Ook in 2011 liet de provincie onderzoek doen naar mogelijke locaties voor Vliko in de regio. De onderzoekers concludeerden dat er drie potentiële vestigingslocaties waren: de locatie van 3M in de Grote Polder bij Zoeterwoude, de Meerburgerpolder en de Barre Polder bij Groenendijk.

De gemeenteraad van Zoeterwoude was niet blij met de uitkomsten van het onderzoek. In de ogen van deze raad was het onderzoek niet objectief. De Zoeterwoudse raad voelde zich gemangeld door de andere gemeenten in de regio. Het rapport leek duidelijk toegeschreven naar vestiging van Vliko op het bedrijventerrein Grote Polder in Zoeterwoude. Dat is ‘lekker makkelijk’ voor de andere betrokken gemeenten.

Vliko leek inderdaad een ‘ongewenst kind’. Geen enkele gemeente in de regio wilde Vliko hebben. Leiderdorp had vestiging in de Munnikenpolder afgewezen en Rijnwoude wilde het bedrijf niet hebben in de Barrepolder bij Groenendijk.

Nu gaat Vliko dus toch naar de Grote Polder in Zoeterwoude. In 2011 heeft de Zoeterwoudse raad gezegd dat de andere gemeenten in de Oude Rijnzone moeten meebetalen aan een ongelijkvloerse kruising in de N11 bij de Heineken Brouwerij. Met de verplaatsing van Vliko wordt immers een regionaal probleem opgelost. Daar moeten andere gemeenten een bijdrage aan leveren. De huidige overeenkomst meldt daar niets over.

Bron: Gemeente Leiderdorp /Rijnstreek Magazine