Leiden Marathon door Rijnwoude

Rijnwoude, 26 mei 2013

Op 26 mei 2013 werd al weer voor de 22ste keer de Leiden Marathon georganiseerd. Er was dit keer een bijzonder parcours, want de lopers bleven niet in Leiden. De route liep door een aantal dorpen in de omgeving van Leiden. Start en finish waren als vanouds in de stad, maar onderweg kwamen de lopers door Zoeterwoude, Groenendijk, Koudekerk a/d Rijn, Hoogmade, Nieuwe Wetering, Rijpwetering, Oude Ade en Leiderdorp.

In Rijnwoude werden Groenendijk en Koudekerk aangedaan. Dat was voor de inwoners aanleiding om allerlei activiteiten te organiseren. In Groenendijk werd de marathon in het klein nagedaan voor de kinderen. Misschien dat ze ooit nog een keer aan de echte marathon mee gaan doen.

Om een uur of 11 kwam de eerste loper Groenendijk binnen. Hij werd luid aangemoedigd door de toeschouwers. Hij had al een flinke voorsprong opgebouwd op zijn achtervolgers. David Bronsveld was een van de organisatoren in Groenendijk. Volgens hem helpt het de hardlopers om door zo’n feestelijk dorp te lopen. Het geeft als het waren nieuwe energie.

Net voorbij de Rijneke Boulevard moesten de lopers de Oude Rijn over. De landmacht had voor de gelegenheid een speciale pontonbrug aangelegd. Volgens majoor Erwin Marks , Hoofd Operaties van het 101 Geniebataljon was dit een peulenschil voor de militairen. Ze hebben veel ervaring met dit werk. Zo zorgden ze ook voor een brug over de Waal bij Nijmegen tijdens de Vierdaagse en de koninklijke ponton bij het bevrijdingsconcert op de Amstel in Amsterdam. En ze waren actief op Het IJ tijdens de inhuldiging van Willem Alexander.

Er kwamen ongeveer 11.000 lopers aan de start van de Leiden Marathon. Die konden verschillende afstanden lopen. Alleen de deelnemers aan de hele en de halve marathon kwamen door Rijnwoude. Het was soms erg druk op de Rijndijk. Maar de koplopers waren toen al lang voorbij.

In de verte leek het soms wel een beetje op de binnenkomst van de Elfstedentocht in Bartlehiem. In Koudekerk was het druk met toeschouwers die de lopers aanmoedigden. En een dweilorkest zorgde voor een vrolijke sfeer. Veel lopers konden al die belangstelling wel waarderen.

De Leiden Marathon werd uiteindelijk gewonnen door Wondemu Molla. De Ethiopiër legde de 42 kilometer af in twee uur, negentien minuten en 49 seconden. Molla was een verrassende winnaar. Hij nam in Oud Ade afstand van de grote favoriet: Simon Kipngetich uit Oeganda. Kipngetich is parcoursrecordhouder. Hij eindigde op de tweede plaats.

Bron: Rijnstreek Magazine