Klankbordgroep Hoogewaard presenteert conclusies

Koudekerk a/d Rijn, 13 december 2012

De Klankbordgroep van bedrijven en inwoners op een rondom het bedrijventerrein presenteerde gisteravond bij Spanbeton de conclusies van het overleg in de afgelopen weken. Men is het over veel eens, maar niet over alles.

Het bedrijventerrein moet worden opgeknapt. Daarover waren de gemeente en de bedrijven al geruime tijd met elkaar in overleg. Maar in de laatste fase wilden ook de omwonenden erbij worden betrokken. Dat moest snel gebeuren. Om in aanmerking te komen voor een subsidie van de provincie moest er voor het einde van het jaar duidelijkheid zijn.

Er komt een ontsluitingsweg tussen de Hoogewaard en de Lagewaard. Die weg is een soort halve cirkel met twee aansluitingen op de Hoogewaard. Langs die weg kunnen straks bedrijven worden gebouwd.

Er komt een groene buffer rondom het bedrijventerrein. Die ontrekt de bedrijven aan het oog van de bewoners van de Lagewaard en de Landlustweg. Die buffer bestaat uit een sloot en een dijkje met beplanting. De bewoners suggereerden om op het dijkje een wandel en/of ruiterpad aan te leggen. Zo zouden de inwoners een rondje kunnen maken om het bedrijventerrein.

De inwoners in de Klankbordgroep benadrukten dat het bedrijventerrein in eerste instantie alleen is bedoeld voor de bestaande bedrijven. Misschien dat er later plaats is voor nieuwe bedrijven. De bedrijven vinden het voor de vitaliteit juist goed als er nieuwe bedrijven bijkomen.

Bedrijven en inwoners waren het wel eens over de landschappelijke invulling van het gebied. De bewoners hopen op een inrichting zoals bij Heineken: veel groen tussen de gebouwen.

Sommige bewoners probeerden de bedrijven nog wat verder weg te krijgen van de huizen langs de Lagewaard/Landlustweg. Ze stelden voor een buffer van 300 meter in acht te nemen. Wethouder Herman Haarman maakte duidelijk dat dit niet realistisch is voor een bestaand bedrijventerrein.

Ook kwam nog het idee om de caravanstalling naar het oosten op te schuiven. Die kan dan als buffer dienen voor de eventuele stank van Latexfalt. Daardoor zouden meer huizen kunnen worden gebouwd in de nieuwe wijk Rijnpark. Volgens Haarman komt dit voorstel te laat. De plannen voor Rijnpark zijn daarvoor al te ver gevorderd.

Bron: Omroep Rijnwoude