Gooi geen vet door gootsteen en toilet

Regio, 21 december 2012

Het zuiveren en afvoeren van oliebollenvet kost jaarlijks enkele miljoenen euro’s. Daarom doet het hoogheemraadschap van Rijnland de oproep om overtollig en gebruikt oliebollenvet niet door de gootsteen of het toilet te spoelen.

Het doorspoelen van oliebollenvet zorgt voor veel verstoppingen. Er zijn meer problemen in de maand december en vooral rond Oud en Nieuw. Ook vloeibaar vet kan voor verstoppingen zorgen. Het advies is dan ook om dit vet eerst te verzamelen in bijvoorbeeld een melkpak en dit vervolgens mee te geven met het huisvuil.

Als alle inwoners van Rijnland 1 liter oliebollenvet per persoon lozen op oudejaarsdag dan gaat er ongeveer 1.4 miljoen liter vet door het riool. Zuiveren hiervan kost 300.000 euro. Zelfs al gaat het om 10 tot 20 procent van de Rijnlandse bevolking, dan kost dit 30.000 tot 40.000 aan energiekosten.

Oliebollen bakken is een oer-Hollandse traditie. Die moet vooral behouden blijven. Maar als het gaat om het zuiveren van rioolwater met een hoog vetgehalte, dan betekent dat het waterschap er veel geld in moet steken om dit water te zuiveren. En dat geld wordt opgebracht door de belastingbetaler. Dus: gooi geen vet in de gootsteen en het toilet. Want als er minder zuiveringskosten hoeven te worden gemaakt rond de jaarwisseling, heeft iedereen daar baat bij.

Bron: Hoogheemraadschap van Rijnland