Veel nieuwsmedia in Rijnwoude

Rijnwoude, 23 november 2012

In Rijnwoude zijn 34 verschillende nieuwsmedia. Dat is behoorlijk meer dan het landelijke gemiddelde van 29 media per gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de pers.

Het onderzoek naar de nieuwsvoorziening op lokaal en regionaal niveau is opgestart nadat de Commissie Brinkman 2009 had vastgesteld dat de regionale nieuwsvoorziening te wensen over laat. Oplagen van kranten lopen terug en regionale omroepen krijgen minder geld.

In Rijnwoude heeft relatief veel nieuwsmedia. Er zijn maar liefst 6 huis-aan-huis bladen. Dat komt omdat de gemeente uit 4 losse kernen bestaan. Verder zijn er 2 radiostations (Omroep Rijnwoude en Omroep West), 2 TV-zenders (de TV-Krant van Omroep Rijnwoude en Omroep West) en 2 dagbladen (Leidsch Dagblad en het AD). Opvallen is ook in Rijnwoude dat er 2 losstaande nieuwswebsites zijn.

Volgens projectleider Quint Kik is het aantal nieuwsmedia per gemeente wel toegenomen, maar niet de hoeveelheid nieuws. Vooral bij de websites wordt nieuws van elkaar overgenomen. Er zijn veel aggregatie-websites. Die doen niets anders dan het nieuws van andere nieuwswebsites bij elkaar harken.

Voor het Stimuleringsfonds voor de Pers is de nieuwsvoorziening op lokaal niveau belangrijk. Lokale media staan dicht op de inwoners en hebben makkelijk toegang tot de lokale politiek.

Raadpleeg voor meer informatie het onderzoeksrapport.