Kan het niet wat soberder?

Rijnwoude, 22 november 2012

Die vraag werd diverse keren gesteld tijdens de bijeenkomst van de klankbordgroep van raadsleden van de drie fusiegemeenten Alphen, Boskoop en Rijnwoude.

Op tafel lagen voorstellen voor kredietaanvragen. En daar gaat heel wat geld in om. Naast een bedrag van 9,4 miljoen dat de landelijke overheid beschikbaar stelt voor de betaling van zogenaamde frictiekosten, dragen de gemeenten ook nog vele miljoenen bij uit hun eigen reserves.

Er wordt heel wat geld gevraagd voor nieuwe computersystemen. Sommige raadsleden vroegen zich af of het niet een tandje minder kon. Is het misschien mogelijk om oude computers te blijven gebruiken in de nieuwe gemeente?

In het stadhuis in Alphen zullen straks 150 mensen extra moeten worden ondergebracht. Daarvoor wordt het aantal werkplakken verhoogd van 320 naar 590. Er is straks niet meer voor iedereen een werkplak (7 werkplekken per 10 medewerkers). Dit is het zogenaamde ‘nieuwe werken’. Als er geen plek op je werk is, werk je maar thuis,

Verder is er zorg over de klimaatproblemen in het gebouw. Die zijn er altijd al geweest. Beoogd gemeentesecretaris en kwartiermaker Pieter Jeroense gaf aan dat het was eens lastig kon worden om die problemen op te lossen.

Er is een bedrag van een half miljoen begroot voor de verbouwing van de raadszaal. Sommige raadsleden vroegen zich af waarom dat zoveel geld moet kosten. Immers, het enige dat gebeurt, is dat de raad met vier stoelen wordt uitgebreid.

Na veel discussie in de stuurgroep van de drie gemeenten is nu besloten dat de nieuwe gemeente op drie locaties wordt gehuisvest. De interne medewerkers komen in het stadhuis. De buitendienstmedewerkers komen op twee locaties: Langerode in Alphen en het ICT-terrein in Hazerswoude-Dorp.

Er was enige zorg over een mogelijke verlaging van de rijksbijdragen aan het gemeentefonds. Als de gemeenten minder geld krijgen, dan kan het wel eens lastig worden om de fusiekosten te betalen. En er was ook wel zorg over de toekomst van oude gebouwen die niet meer zullen worden gebruikt, zoals de gemeentehuizen in Rijnwoude en Boskoop. Er is op gerekend dat die nog geld kunnen opleveren.

Niet iedereen was even gelukkig met de gang van zaken rondom de bijeenkomst. Stukken werden heel laat verstuurd, of op het laatste nippertje gewijzigd. En voor de pers waren er helemaal geen vergaderstukken beschikbaar.

De officiële werknaam van de nieuwe gemeente schijnt nu Alphen a/d Rijn te zijn, al is dat nergens zo aangekondigd. Opvallend is dat die naam helemaal niet wordt gebruikt. Iedereen in en om de klankbordgroep heeft het nog steeds of ABR-gemeente.

Bron: Omroep Rijnwoude