Duurzaamheidsprijs voor familie van Dijk

Rijnwoude, 27 november 2012

De Duurzaamheidsprijs van de gemeente Rijnwoude is dit jaar voor familie van Dijk uit Hazerswoude-Dorp. De publieksprijs was voor familie Slappendel, ook uit Hazerswoude-Dorp.

Familie van Dijk kreeg de prijs omdat ze een historisch pand uit 1890 duurzaam hebben gerenoveerd en energiezuinig gemaakt. De jury heeft vooral gekeken naar de houtgestookte CV-ketel met vloerverwarming en pompschakelaars. De prijs was een bedrag van 500 euro.

De publieksprijs voor familie Slappendal. Zij brachten in hun woning uit de jaren 50 vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie aan. En zij plaatsten een hoogrendement cv-ketel. Daarmee ging de energierekening met 900 euro omlaag. Voor deze prijs mochten de inwoners een stem uitbrengen. Meer dan 185 inwoners deden dat. De familie Slappendel kreeg 42 procent van de stemmen. De prijs was een bedrag van 300 euro. De prijs werd uitgereikt door de heer Bos, de winnaar van vorig jaar.

Wethouder Herman kon nog melden dat de inwoners binnenkort een scan kunnen laten uitvoeren op hun huis. Daar komt dan uit wat de beste maatregelen zijn om de woning duurzamer te maken. De gemeente gaat die scan subsidiëren, zodat maar de helft van de kost hoeft te worden betaald.

De gemeente gaat ook duurzaamheidsleningen beschikbaar stellen. Dat betekent dat inwoners die hun huis duurzamer willen maken, hiervoor geld kunnen lenen bij de gemeente.

Bron: Omroep Rijnwoude