Rijnenburgermolen doet mee aan Open Monumentendag

Hazerswoude-Rijndijk, 27 augustus 2012

De Rijnenburgermolen in Hazerswoude-Rijndijk doet, in tegenstelling tot berichten in de Rijnwoudekoerier van 22 augustus, wel mee aan de Open Monumentendag van 8 september. Maar hoe zit het toch met het eigendom van deze molen. Waarom is het toch zo lang stil rond dit uit 1722 stammende monument?

Zes jaar geleden, In 2006, werd besloten dat de molens ‘Nieuw Leven’ in Hazerswoude-Dorp en de ‘Rijnenburgermolen’ in Hazerswoude-Rijndijk, aan nieuw op te richten stichtingen zullen worden overgedragen. Er werden plannen gesmeed om de molenactiviteiten meer te verbinden met het wonen en leven in hun bewoonde omgeving. Al deze plannen vooral voor de Rijnenburgermolen ten spijt, de molen is nog steeds in eigendom van de gemeente Rijnwoude.

De Stichting Rijnenburgermolen bestaat intussen wel al geruime tijd. Voorzitter is Gert Schaap die ook een bestuurlijke rol vervult bij molen ‘De Haas’ in Benthuizen.

De gemeente, bij monde van Ad Bazen, gaat er van uit dat de molen nog dit kalenderjaar zal worden overgedragen aan de Stichting Rijnenburgermolen. Het molenhuis zal op termijn worden overgedragen.

Voor dat de overdracht feitelijk gestalte kan krijgen zal volgens Gert Schaap zekerheid moeten bestaan over de belangrijke vraag hoe het onderhoud op langere termijn financieel gewaarborgd blijft.

Zullen de subsidies van rijk en gemeente structureel en voldoende toereikend zijn? Zal de gemeente bijvoorbeeld een vergoeding betalen voor de functie die de watermolen feitelijk vervult in de polder, namelijk het rondpompen van het water in de wijk Rhynenburch?

Deze maand liet de provincie Zuid-Holland nog weten er voorstander van te zijn dat kosten van toekomstige restauraties voor de helft voor rekening van molenorganisaties zelf komen. Zeker is dat de nieuwe eigenaar eigen inkomsten moet ontwikkelen om op gezond te kunnen draaien.

Kortom, er zijn nog wel wat zaken te regelen voor dat de Rijnenburgermolen in handen komt van de beoogde nieuwe eigenaar! Of dat lukt voor 1 januari 2013 valt niet te voorspellen, aldus voorzitter Gert Schaap.

Dat neemt allemaal niet weg dat u de molen op 8 september zelf kunt komen bekijken en aan het werk kunt zien.

Bron: Omroep Rijnwoude