Winkels kunnen op zondag open

Rijnwoude, 5 juli 2012

De winkels in Rijnwoude mogen op maximaal 12 zondagen per jaar open zijn. De gemeenteraad is in meerderheid akkoord gegaan met een wijziging in de verordening voor de winkeltijden die dit mogelijk maakt.

Het CDA en de SGP/ChristenUnie waren tegen het voorstel voor winkelzondagen. Ze zijn niet alleen om principiële redenen tegen, maar ook om sociale redenen. Zo zal nu winkelpersoneel gedwongen worden om op zondag te werken.

Volgens Hans Kuijk (SGP/ChristenUnie) willen vooral de Jumbo in Hazerswoude-Rijndijk en een tuincentrum op zondag open. De rest van de winkeliers ziet er helemaal niets in. Dat bleek uit een brief van de ondernemersvereniging in Rijnwoude.

De voorstanders merkten op dat de winkeliers ook met de nieuwe verordening nog steeds de keuze hebben om op zondag wel of niet open te gaan. Bovendien gaat Rijnwoude zo in de pas lopen met andere gemeenten in de regio. Daarmee wordt voorkomen dat mensen op zondag naar bijvoorbeeld Alphen of Leiderdorp gaan voor hun boodschappen. Dat zou ten koste gaan van de winkeliers in Rijnwoude.

Uiteindelijk stemden D66, VVD en PvdA voor verruiming van de openingstijden. CDA en SGP/ChristenUnie stemden tegen.

Bron: Omroep Rijnwoude