Minister: Alphen in principe naam fusiegemeente

Regio, 3 juli 2012

Normaal gesproken wijst minister Liesbeth Spies de naam Alphen aan den Rijn aan als voorlopige naam voor de nieuwe fusiegemeente Alphen-Boskoop-Rijnwoude.

Een woordvoerder van Spies laat weten dat zwart op wit staat dat wanneer de drie gemeenten niet tot een unaniem besluit komen, dat automatisch de naam van Alphen wordt gekozen.

De naam Alphen aan den Rijn kreeg in april weliswaar verreweg de meeste stemmen van de inwoners uit Alphen, Boskoop en Rijnwoude tijdens een volksraadpleging, maar op basis van de afgesproken gewogen stemming won Rijn en Gouweland de strijd. Het referendum geldt als zwaarwegend advies en niet als bindend besluit. Spies' zegsman kan niet aangeven of dat de beslissing van de minister zal beïnvloeden om tóch voor Rijn en Gouweland te kiezen.

Vorige week legde de gemeenteraad van Alphen het zwaarwegende advies naast zich neer en koos toch voor Alphen aan den Rijn als gemeentenaam. 'Ik zit in de gemeenteraad namens de bevolking van Alphen en zij heeft massaal op Alphen aan den Rijn gestemd', meent André de Jeu (Nieuw Elan). Ank de Groot (Alphen Eén): 'En als de inwoners het daar niet mee eens zijn, dan worden wij tijdens de eerst volgende verkiezingen door hen afgerekend.' Komend najaar volgt meer duidelijkheid.

Bron: Alphen Stad FM / TV