Kwekers leveren gewasbeschermingsmiddelen in

Boskoop, 23 juli 2012

Kwekers in de Greenport regio Boskoop hebben ongeveer 1900 kilo aan gewasbeschermingsmiddelen ingeleverd.

Afgelopen winter hebben ruim 200 kwekers in de Greenport regio Boskoop hun gewasbeschermingsmiddelen opgeruimd door deel te nemen aan het project ‘Bezem door de middelenkast’. Hierbij konden niet meer toegestane en ongebruikte middelen gratis worden afgevoerd.

De actie was een initiatief van het hoogheemraadschap van Rijnland en Kring Boskoop. Uit overleg tussen het waterschap en de boomteeltsector bleek dat het inleveren van middelen een knelpunt is voor veel kwekers. Hierdoor blijven vele verboden en ongebruikte middelen in omloop. Door deze in te leveren kunnen de middelen niet meer in het milieu terechtkomen.

Meer dan 200 kwekers hebben meegedaan aan de actie, ruim een kwart van de aangeschreven bedrijven. Deze kwekers kregen bezoek van een door Rijnland ingehuurd onderzoeksbureau en een adviesbureau. Daarbij zijn de in te leveren middelen gecontroleerd en geregistreerd. De kwekers kregen een zogenaamde bezembon, waarmee ze deze middelen in konden leveren.

Sinds de jaren 90 meet Rijnland de kwaliteit van het oppervlaktewater op een aantal punten in de regio Boskoop. Overschrijdingen van toegestane concentraties van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater komen vaak voor en dat is slecht voor het waterleven in de sloten.

Als vervolg op deze actie gaan de sector en het hoogheemraadschap van Rijnland verder op zoek naar een duurzame oplossing voor het inleveren van middelen.

Bron: Omroep Rijnwoude