Burgemeester Eenhoorn betuigt spijt over proces fusienaam

Alphen, Boskoop, Rijnwoude, 24 juli 2012

De discussie over de naam van de nieuwe fusiegemeente is onnodig uit de hand gelopen. Dat zegt burgemeester Bas Eenhoorn van Alphen a/d Rijn in een interview met AD Groene Hart.

Eenhoorn zegt in de krant dat hij zich de situatie heeft aangetrokken. Hij heeft grote spijt van de ruzie die is ontstaan tussen de raadsleden van de drie gemeenten.

De burgemeester van Alphen erkent dat hij in de hele discussie de touwtjes strakker in handen had moeten nemen. Hij begrijpt de negatieve reacties die in Boskoop en Rijnwoude zijn ontstaan. Hij geeft toe dat hij het te veel uit de hand heeft laten lopen.

Achteraf had Alphen beter meteen op die naam voor de fusiegemeente kunnen aansturen. Daarmee zou waarschijnlijk ook niet iedereen blij zijn geweest, maar het zou veel duidelijker zijn geweest. De Alphense politiek had beter kunnen zeggen: laten we niet zeuren en voor Alphen kiezen. Dat is heel gebruikelijk wanneer kleinere gemeenten samengaan met een grotere. De manier waarop het nu is gegaan valt voor Eenhoorn niet goed te praten.

De naam Alphen aan den Rijn kreeg in april weliswaar verreweg de meeste stemmen van de inwoners uit Alphen, Boskoop en Rijnwoude tijdens een volksraadpleging, maar op basis van de afgesproken gewogen stemming won Rijn en Gouweland de strijd. De uitslag gold als zwaarwegend advies voor de drie gemeenteraden.

De Alphense gemeenteraad besloot toch af te zien van Rijn en Gouweland als gemeentenaam. Omdat er nu geen unaniem besluit is over de nieuwe gemeentenaam, kiest minister Spies van Binnenlandse Zaken. Dat wordt de naam van de grootste gemeente en dat is Alphen a/d Rijn.

Bron: Alphen Stad FM