Raad kiest unaniem voor ‘Rijn en Gouweland’

Rijnwoude, 27 juni 2012

De gemeenteraad van Rijnwoude heeft woensdagavond unaniem gekozen voor ‘Rijn en Gouweland’ als naam voor de nieuwe fusiegemeente. Daarmee nam de raad de uitkomst over van de stemming onder de inwoners.

De PvdA vond het vanzelfsprekend dat de keuze van de inwoners wordt gevolgd. Fractievoorzitter Henk Goes maakte zich zorgen over de situatie in Alphen. Hij zou het jammer vinden als de Alphense raad de uitslag niet zo volgen. Als dit zwaarwegende advies niet zou worden gevolgd, zou er volgens hem wel eens een ernstig probleem kunnen ontstaan. Hij wilde verder niet over de mogelijke consequenties speculeren.

Goes stelde voor een oproep van de Rijnwoudse raad naar de Alphense raad te sturen. Hij kreeg daarvoor onvoldoende steun. De andere partijen wilden zich niet bemoeien met het democratische proces in Alphen.

De VVD wilde bij monde van Toetie Vorenkamp helemaal niets over de situatie in Alphen zeggen. Ze wilde de situatie niet verder verergeren.

Dat de Alphense raadsleden kennelijk hebben zitten slapen, was geen argument voor Dik Berkhout van de SGP/ChristenUnie om de regels te veranderen. Dan zou immers het beeld van een onbetrouwbare overheid ontstaan. Hij merkte op dat het in een later stadium toch altijd mogelijk is om de naam weer te veranderen.

Voor fractievoorzitter Bert Bosch van D66 kan je niet zo maar een zwaarwegend advies van de inwoners terzijde leggen. Dat zou alleen kunnen als er iets ernstigs mis zou zijn gegaan in de procedure. Dat is niet het geval. Afspraak is afspraak. Je moet je aan de procedure houden. Laat het maar een leerproces zijn voor de Alphense raadsleden.

Ook Henk Groen van het CDA vond dat je niet van de afgesproken procedure kunt afwijken. Dat is alleen mogelijk als er voorbehouden in de procedure zouden zijn opgenomen, zoals bijvoorbeeld dat minimaal een bepaald percentage gestemd moet hebben. Dat is niet gebeurd. Het CDA gaat er vanuit dat de Alphense raadsleden zo verstandig zijn zich aan de afgesproken procedure te houden.

Bron: Omroep Rijnwoude