'Niet tornen aan vier treinen per uur'

Regio, 12 juni 2012

Als het moet stapt wethouder Kees van Velzen namens de gemeente Alphen naar de rechter om de provincie Zuid-Holland te houden aan de afspraken over spoorverbetering.

Van Velzen zegt in AD Groene Hart dat het niet zal gebeuren dat Provinciale Staten het plan terugdraait. Eerder deed Zuid-Holland dat wel met de plannen voor de RijnGouwelijn.

Vorige maand maakte gedeputeerde Ingrid de Bondt haar nieuwe plannen bekend. Daarin staat dat er vier treinen per uur (een verdubbeling van het huidige aantal) gaan rijden op de trajecten Leiden-Alphen-Utrecht en Alphen-Gouda. Ook komen er drie stations bij: Hazerswoude-Koudekerk, Boskoop en Waddinxveen. De plannen moeten in 2018 afgerond zijn.

De Zuid-Hollandse tak van de PvdA ziet niets in het voorstel, omdat er volgens de fractie nauwelijks sprake is van een betere dienstverlening. Daarom zou De Bondt haar 380 miljoen euro moeten investeren in beter busvervoer tussen Leiden en Utrecht. De PvdA vindt dat Zuid-Holland een deel van het beschikbare geld moet inzetten voor de realisatie van de Rijnlandroute tussen de A4 en A44 bij Leiden.

Kees van Velzen noemt in de krant het voorstel van de Partij van de Arbeid een belediging voor Alphen en de andere gemeenten die zouden profiteren van het voorstel van De Bondt. Daarmee doelt Van Velzen op Boskoop en Rijnwoude; twee gemeenten die per 1 januari 2014 ook tot Alphen aan den Rijn behoren. 'Krijgt de PvdA haar zin, dan zou de provincie volstrekt ongeloofwaardig zijn naar ons toe', aldus de CDA-wethouder.

Bron: Alphen Stad FM