Gemeenteraad tegen deelname aan Floriade

Rijnwoude, 28 juni 2012

De gemeenteraad van Rijnwoude is in meerderheid tegen deelname van de gemeente aan de Floriade. Maar er is nog niet gestemd. Wethouder Haarman krijgt nog een week om met een acceptabeler voorstel te komen.

Tegenstanders van de Floriade zijn vooral bang voor de financiële risico’s in deze tijden van bezuinigingen. De bijdrage van Rijnwoude zou ongeveer 18.000 euro per jaar gaan bedragen. Dat geld kan beter besteed worden aan zaken als logopedie op school of het in stand houden van sporthal De Hil in Benthuizen.

Bovendien vragen deze raadsleden zich af wat de meerwaarde van de Floriade voor Rijnwoude is. In de oorspronkelijk opzet zou de Floriade niet op een centrale plek komen, maar verspreid over de deelnemende gemeenten. Nu is het toch de bedoeling dat de Floriade op één plek komt, langs de A12 bij Bleiswijk. Dat is ver van Rijnwoude.

De voorstanders spraken over investeren in de toekomst. Je moet laten zien dat je de tuin van de randstad bent. Het Amsterdamse Bos werd als voorbeeld genoemd.

Voor- en tegenstanders liepen door de partijen heen. Bij D66 waren twee raadsleden voor en twee raadsleden tegen. Bij de VVD waren drie raadsleden tegen en één raadslid voor. Het hele CDA is voor de Floriade. Het is een middel om de Greenport verder te helpen. De PvdA ziet alleen maar nadelen, en ook de SGP/ChristenUnie was niet enthousiast.

Wethouder Haarman zag de bui al hangen. Hij waarschuwde dat, als Rijnwoude tegenstemt, het hele Floriade-project als een kaartenhuis in elkaar kan zakken. Om dit te voorkomen, stelde hij voor de stemming een week uit te stellen. Hij gaat dan ondertussen overleggen met de andere betrokken gemeenten. Hij hoopt dan met een voorstel te kunnen komen dat wel acceptabel is. In ieder geval moeten de financiële risico’s beperkt zijn en moet er aantoonbare meerwaarde voor Rijnwoude zijn.

Bron: Omroep Rijnwoude