De stemmen worden geteld

Alpheb, Boskoop, Rijnwoude, 2 mei 2012

Naar schatting 30.000 inwoners van Alphen, Boskoop en Rijnwoude hebben gestemd voor de naam van de nieuwe fusiegemeenten. De stemmen op de verschillende namen worden nu geteld.

Via de website van de gemeente ABR hebben bijna 20.000 inwoners hun stem uitgebracht voor de nieuwe gemeentenaam. Er kon ook schriftelijk worden gestemd. De schriftelijke stemmen worden nog definitief geteld en verwerkt, maar een eerste schatting is dat er bijna 10.000 schriftelijke stemmen zijn. Aangezien er ruim 80.000 stemgerechtigde inwoners zijn in de drie gemeenten, betekent dit een opkomst van ongeveer 36 procent.

Na de verwerking van de schriftelijke formulieren, de ontdubbeling met de digitaal uitgebrachte stemmen en de vermenigvuldiging met de wegingsfactor voor de stemmen van de inwoners van Rijnwoude en Boskoop wordt op 15 mei 2012 de uitslag bekend gemaakt.

Inwoners van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude konden van 16 april tot en met 30 april op een van de vier namen stemmen. De stemmen van Boskoop en Rijnwoude wegen zwaarder dan die van Alphen aan den Rijn, hiervoor is een wegingsfactor afgesproken. De stemmen in Rijnwoude krijgen een gewicht van 3,9 (afgerond) en de stemmen van Boskoop krijgen een gewicht van 4,8 (afgerond).

De uitkomst van de stemming wordt als zwaarwegend advies voorgelegd aan de drie afzonderlijke gemeenteraden. De Raad van Rijnwoude neemt in een extra raadsvergadering op 27 juni een besluit over de naamgeving.

Bron: ABR gemeente