‘Alphense raadsleden hebben zitten slapen’

Alphen, Boskoop, Rijnwoude, 24 mei 2012

Veel Alphense raadsleden hebben zitten slapen bij de behandeling van de procedure voor de naamgeving van de nieuw gemeente. Dat denkt Ruud Gebel, fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad van Alphen a/d Rijn.

Ruud Gebel zei dit in een interview met Radio Rijnwoude. Het hele interview wordt vrijdag uitgezonden in het programma ‘Uit het Hart Gegrepen’, tussen 17.00 en 19.00 uur.

Volgens Gebel hebben de raadsleden zich niet gerealiseerd wat de consequenties zouden kunnen zijn van een gewogen stemming. Dat geldt in ieder geval voor hem zelf.

In de gewogen raadpleging van de inwoners van de drie gemeenten is Rijn en Gouweland als winnaar uit de bus gekomen. Dat komt vooral omdat stemmen uit Rijnwoude en Boskoop veel zwaarder meetelden dan stemmen uit Alphen. Bij de ongewogen telling van de stemmen kreeg de naam Alphen verreweg de meeste stemmen.

Gebel is niet te spreken over de actie van sommige Boskoopse raadsleden. Die hebben actie gevoerd om niet voor Alphen a/d Rijn te kiezen. Gebel vindt dat de lokale politiek zich buiten de raadpleging had moeten houden.

Ruud Gebel en ook andere Alphense raadsleden zien zich nu voor het dilemma geplaatst om akkoord te gaan met de uitkomst van de afgesproken procedure of om te gaan voor het principe dat de meeste stemmen gelden. Gebel weet het nog niet. Hij heeft de keuze nog niet gemaakt.

Eind juni moeten de gemeenteraden een definitief besluit nemen. Als de Alphense raad ervoor kiest de uitkomst van de raadpleging niet te accepteren, dan stelt de minister van Binnenlandse Zaken de naam vast. Dat wordt dan de naam van de grootste gemeente en dat is Alphen a/d Rijn. Overigens, demissionair minister Spies is geboren en getogen in Alphen a/d Rijn.

Een andere optie zou nog kunnen zijn om voorlopig te kiezen voor de naam Rijn en Gouweland. In het eerste jaar van de nieuwe gemeente kan de nieuwe gemeenteraad dan alsnog een andere naam kiezen. Dat vindt Gebel een laffe optie. Hij vindt dat je nu een besluit moeten nemen en het niet voor je uit moet schuiven.

Bron: Omroep Rijnwoude