Kiezen van nieuwe gemeentenaam gaat beginnen

Alphen, Boskoop, Rijnwoude, 14 april 2012

De inwoners van Alpeh, Boskoop en Rijnwoude mogen de naam van de nieuwe gemeente kiezen. Daarom mogen stemgerechtigde inwoners van de drie gemeenten hun stem uitbrengen op één van de vier uitgekozen namen.

De stemmers hebben de keuze uit Rijn en Gouweland, Gouwerijn, Groenerijn of Alphen aan den Rijn. Van maandag 16 april tot en met maandag 30 april 2012 kunnen zij hun stem uitbrengen.

Stemgerechtigde inwoners ontvangen op hun thuisadres een persoonlijke brief met de oproep om te stemmen. Via de site www.gemeente-abr.nl kunnen zij door het invoeren van hun burgerservicenummer en postcode aangeven naar welke naam hun voorkeur uitgaat.

Inwoners die niet in de gelegenheid zijn om digitaal te stemmen, kunnen schriftelijk een stem uitbrengen. Dit door het stemformulier te gebruiken en deze gratis te retourneren naar het antwoordnummer of af te geven op hun gemeentehuis.

Vanwege het verschil in aantal inwoners per gemeente, worden de stemmen gewogen. Dit houdt in dat de stemmen uit de gemeenten Boskoop en Rijnwoude zwaarder wegen dan een stem uit de gemeente Alphen aan den Rijn. De wegingsfactor is gebaseerd op het aantal inwoners per gemeente op 10 april 2012. De wegingsfactor is als volgt: Alphen aan den Rijn = 1, Boskoop = 4,8287399, Rijnwoude = 3,9223442. Een stem uit Rijnwoude telt dus bijna vier keer zo zwaar mee als een stem uit Alphen. Zo wordt voorkomen dat de stemen van de inwoners van Alphen aan den Rijn gaan overheersen.

De uitkomst van de stemming wordt als advies voorgelegd aan de drie afzonderlijke gemeenteraden. De raden vergaderen respectievelijk op 28 juni en 4 juli 2012. Dan wordt naar alle waarschijnlijkheid de naam van de nieuwe gemeente vastgesteld.