Huisvesting Polen bij Raad van State

Groenendijk, 22 april 2012

De huisvesting van Polen in Groenendijk blijft de gemoederen bezighouden. Op maandag 23 april wordt het hoger beroep van gemeente Rijnwoude en Otto Workforce BV tegen een uitspraak van de rechtbank Den Haag behandeld.

Een rechtbank bepaalde eind vorig jaar dat het gemeentebestuur van Hazerswoude-Rijndijk maatregelen moet nemen tegen de huisvesting van Poolse werknemers in het voormalige hotel Groenendijk. Omwonenden hadden geklaagd en de rechter gaf ze gelijk, omdat het pand alleen een horecabestemming heeft.

De gemeente en de werkgever van de Polen (Otto Workforce BV) gingen in beroep tegen deze uitspraak. Daarom wordt de zaak nu door de Raad van State behandeld.

De gemeente is van mening dat het huidige gebruik past binnen de voorwaarden zoals deze gesteld zijn aan de bestemming horecadoeleinden. En dat, indien er toch sprake mocht zijn van wonen, dit gebruik ook in overeenstemming is met de bepalingen van het bestemmingsplan.

Dit omdat het bestemmingsplan nadere overwegingen omtrent wonen ten behoeve van het perceel heeft opgenomen. Wonen is bij wijze van (mede)bestemming toegestaan. Dit betekent, dat het gebruik van het pand aan de Rijndijk 96 op geen enkele manier strijdig is met de bepalingen opgenomen in het bestemmingsplan “Tussen Rijn en Rijksweg” en dat dus niet kan worden overgegaan tot handhaving.

De gemeente heeft wat betreft het gebruik van het pand op het perceel Rijndijk 96 een andere zienswijze dan de rechtbank. De rechtbank bestempelde in haar uitspraak van december vorig jaar het huidige gebruik als wonen, terwijl in het pand naar haar mening slechts een gebruik als horeca is toegestaan.

Tijdens de zitting van 23 april worden deze standpunten nog eens toegelicht en besproken. Het college van B&W is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter als het gaat om het gebruik van het perceel Rijndijk 96. Het instellen van hoger beroep in deze zaak is de snelste weg om een finaal juridisch oordeel te verkrijgen, hetgeen in belang is van alle betrokken partijen.

De uitspraak naar aanleiding van deze zitting wordt over ongeveer zes weken verwacht.

Dit artikel is overgenomen uit een persbericht van de Gemeente Rijnwoude. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.