Herdenking Ridderhofdrama

Alphen a/d Rijn, 9 april 2012

Zo'n tweeduizend mensen hebben op tweede Paasdag de slachtoffers van het schietdrama in winkelcentrum Ridderhof herdacht. Dat gebeurde precies één jaar geleden.

Op het binnenplein van de Ridderhof, dat per 9 april 2012 Margrietplein heet, vond een indrukwekkende herdenkingsplechtigheid plaats die ruim dertig minuten duurde.

Collegium Voci opende de dienst. Daarna nam Hannah Postma het woord. Zij stond vorig jaar met twee bekenden te praten in de Ridderhof toen Tristan van der Vlis op hen af kwam. Haar twee vrienden overleefden het drama niet; mevrouw Postma werd ook door een kogel getroffen en liep daarbij een dwarslaesie op. Zij riep vanuit haar elektrische rolstoel mensen op om hun steentje bij te dragen aan de nabestaanden, slachtoffers en getuigen van 9 april 2011.

Ook burgemeester Bas Eenhoorn sprak de aanwezigen toe. Hij refereerde ook aan de ouders van Tristan van der Vlis. Vader en moeder Van der Vlis hadden de herdenkingsdienst in de Ridderhof ook willen bijwonen, maar konden dat emotioneel niet opbrengen.

Robert Grootenhuijs, voorzitter van de winkeliersvereniging, vroeg aandacht voor de ondernemers uit het winkelcentrum. Drie winkeliers onthulden daarna de glazen gedenkplaat bij de roltrappen. Daarop staat de tekst 'Heb het leven lief en wees niet bang.' Ook de datum 09-04-2011 staat erin gegraveerd. Liesbeth List zong vervolgens het gelijknamige nummer.

In de Ridderhof hing een emotionele sfeer. Slachtoffers en nabestaanden waren speciaal door Eenhoorn uitgenodigd voor de bijeenkomst. Velen van hen barstten in tranen uit. In de gangen van de Ridderhof hadden een kleine duizend Alphenaren zich verzameld. De gemeente Alphen had in de gangen televisieschermen geplaatst zodat iedereen de dienst kon volgen. Buiten waren ook grote schermen geplaatst; daar stonden ruim duizend Alphenaren.

Naast zalencentrum De Bron -tegenover de apotheek- is een gedenkplaats aangelegd, bestaande uit een magnoliaboom en een herdenkingsbank. Ook hier is de datum 9 april 2011 erin geplaatst. Burgemeester Bas Eenhoorn legde bij het monument de eerste bloemen neer. Daarna volgden wethouders, politie, brandweer, winkeliers, slachtoffers, nabestaanden en alle andere Alphenaren die stil wilden staan bij het schietdrama.

Bron: Alphen Stad FM