Grote brand in Alphen

Alphen a/d Rijn, 1 april 2012

In het voormalige pand van speelgoedzaak Top1Toys in de Hooftstraat in Alphen a/d Rijn is zondagochtend een zeer grote brand uitgebroken. Dikke zwarte rookwolken pakken zich samen boven Alphen.

Grote vlammen slaan uit het dak van het leegstaande winkelpand dat op de nominatie staat om gesloopt te worden. De brandweer laat het gebouw gecontroleerd uitbranden.

Wel proberen brandweerlieden met man en macht te voorkomen dat het vuur overslaat naar de winkelstraat-kant van de Hooftstraat. Een onbekende hoeveelheid buurtbewoners, die wonen aan die zijde van de straat, is door de brandweer geëvacueerd uit hun woning. Zij bekijken de brand vanaf de straat.

Om 10.45 uur verspreidde de brand zich nog altijd en bij tijd en wijlen kwamen er nog altijd vlammen uit het dak. Daarom besloot de brandweer besloten nog meer huizen te ontruimen. Het kan nog uren duren voordat het sein brandmeester gegeven wordt. Omwonenden moeten ramen en deuren gesloten houden, roept de brandweer om in de straat.

Het Thorbeckeplein is ingericht als commandocentrum. Een politiehelikopter houdt de situatie vanuit de lucht nauwlettend in de gaten en maakt beelden die de brandweer live vanaf de grond kan bekijken. De wijde omgeving rondom het winkelpand is afgezet. De brandweer hield er rekening mee dat er asbest was vrijgekomen, maar dat blijkt niet het geval te zijn.

De gemeente Alphen voert overleg of de koopzondag om 13.00 uur door kan gaan. De brand brak zondag vlak rond 08.30 uur uit en werd vrijwel direct opgeschaald naar 'zeer grote brand' en kreeg de alarmcode 'grip 1'. Er is niemand gewond geraakt. Het is nog onduidelijk hoe het vuur is ontstaan.

Bron: Alphen Stad FM