Meer dan 5600 deelnemers aan Joop Zoetemelk Classic

Regio, 18 maart 2012

5643 Fietsers hebben zaterdag 17 maart 2012 meegedaan met de zesde editie van de Joop Zoetemelk Classic. Daarmee werd het aantal van verleden jaar van 4200 ruimschoots overtroffen.

De Joop Zoetemelk Classic deed zijn naam als voorjaarsklassieker en opening van het toerseizoen eer aan. In de lentezon maar met een schraal windje tegen op de terugweg reden de duizenden wielerliefhebbers hun ronde van het Groene Hart.

Joop Zoetemelk gaf zelf weer het officiële startschot op het wielerparcours van Swift. Daarbij droeg hij deze editie van de Joop Zoetemelk Classic op aan zijn broer Frans, die in februari door een tragisch ongeval op het ijs is overleden. Joop ging nu van start met zijn broer Chris en andere familieleden, waarbij zij ook door Rijpwetering kwamen, het dorp waar ze zijn opgegroeid en langs het standbeeld van Joop bij de Paerdenburgh.

De Joop Zoetemelk Classic is het startevenement van de Maand van het Groene Hart. De Leidse burgemeester Lenferink en de Zuid-Hollandse gedeputeerde Weber openden zaterdag gezamenlijk de Maand. Zij deden dat door het startschot te geven voor het vertrek van de 126 fietsers van het Team Groene Hart en de jeugdrenners van Swift. Het Team Groene Hart van de medewerkers van de Provincies Noord- en Zuid-Holland was de groep met de meeste deelnemers en won daarmee de prijs voor de grootste groep: het speciale wielershirt met de handtekening van Joop.

De Joop Zoetemelk Classic viel dit jaar samen met de Dag van de Vrijwilligers. Zeer toepasselijk, want bij het wielerevenement waren meer dan 150 vrijwilligers actief. Van inschrijvers tot parkeerwachters, van routecontroleurs tot uitpijlers, van koffieschenkers tot servicemonteurs, van webdesigners tot schoonmakers en van chauffeurs tot pechhulp onderweg. De hele organisatie van de Joop Zoetemelk Classic gebeurt door vrijwilligers van Swift.

Bron: Omroep Rijnwoude