Klankbordgroep akkoord met keuze uit 4 namen

Alphen, Boskoop, Rijnwoude, 14 maart 2012

De klankbordgroep van raadsleden uit Alphen, Boskoop en Rijnwoude heeft besloten de inwoners te laten kiezen uit een lijst met 4 namen voor de nieuwe fusiegemeente: Rijn en Gouweland , Gouwerijn, Groenerijn en Alphen aan den Rijn.

Tijdens de vorige bijeenkomst van de klankbordgroep lagen twee lijstjes met namen op tafel: een lijstje met allemaal nieuwe namen en een lijstje met daatin ook de oude gemeentenamen. De klankbordgroep bleek niet in staat hieruit een keuze te maken. De leden uit Rijnwoude en Boskoop wilden het eerste lijstje en de leden uit Alphen aan den Rijn het tweede lijstje.

Na intern overleg is de klankbordgroep nu gekomen met een voorstel voor één nieuwe lijst. Het is een compromis. De lijst bestaat uit drie nieuwe namen, aangevuld met Alphen aan den Rijn:

  • Rijn en Gouweland
  • Gouwerijn
  • Groenerijn
  • Alphen aan den Rijn

De inwoners moeten dan uit deze vier namen een keuze maken. De andere nieuwe namen Oudshoorn en Hollands Hart staan niet in de lijst, aangezien de domeinnamen al bezet zijn. Wel in de lijst staat Groenerijn. Die naam scoorde erg laag in de peilingen. Het roept bij sommigen teveel een beeld op van door botulisme vervuild (groen) water.

Uit diverse peilingen is gebleken dat de namen Alphen aan den Rijn en Rijn en Gouweland goed scoren. Vooral de Alphenaren kiezen voor in Alphen aan den Rijn, en de voorkeur van de andere gemeenten lijkt uit te gaan naar Rijn en Gouweland.

Er komt een gewogen stemming. De stemmen in Alphen krijgen een gewicht van 1. De stemmen in Rijnwoude krijgen een gewicht van ongeveer 4 en de stemmen in Boskoop krijgen een gewicht van bijna 5. Zo tellen de stemmen van de drie gemeenten allemaal voor eenderde mee (bij een gelijke opkomst). Daarmee wordt voorkomen dat de stemmen in de veel grotere gemeente Alphen aan den Rijn gaan overheersen.

Fractievoorzitter Roest van de PvdA in Alphen deed nog een voorstel om de stemprocedure te veranderen. De inwoners zouden niet één naam moeten uitkiezen, maar een volgorde van de vier namen moeten aangeven. Dit voorstel haalde het niet.

Bron: Omroep Rijnwoude