Nog steeds geen duidelijkheid over RijnGouweLijn

Regio, 13 februari 2012

De RijnGouweLijn wordt niet als een lightrail-verbinding door de Leidse binnenstad aangelegd. Maar hoe hij er wel uit gaat zien, is nog steeds niet duidelijk. Dat bleek tijdens een bijeenkomst voor college-, raads- en statenleden in Alphen a/d Rijn.

In april 2011 besloot het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van de provincie tot een wijziging van de plannen voor de RGL. En nu, 10 maanden later, kon gedeputeerde Ingrid de Bondt nog steeds niet concreet worden. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar verschillende varianten. Er zijn al 10 varianten onderzocht.

Er komt in ieder geval een RijnGouweLijn. In de Provinciale Staten is daar een meerderheid voor. Gedeputeerde de Bondt merkte wel dat een hoogwaardige openbaarvervoer ook kan bestaan uit buslijnen in plaats van trams of treinen.

Half mei moet de besluitvorming in de regio Holland Rijnland plaatsvinden. Dat is een samenwerkingsverband van de gemeenten in de regio. Op 27 juni gaat de provincie een besluit nemen op basis van kosten en te verwachten reizigersaantallen.

De provincie gaat tegelijk een besluit nemen over de RijnlandRoute (de verbindingsweg tussen de A4 en de A44) en de RGL. De twee projecten zijn financieel aan elkaar geknoopt. Minister Schultz heeft van het beschikbare geld (zo'n 1,5 miljard euro) een gebiedsgebonden budget heeft gemaakt. Tussen de twee projecten mag daardoor met geld heen en weer worden geschoven als er maar twee acceptabele oplossingen uitrollen.

Bron: Omroep Rijnwoude