Bewonersgroepen schrijven provincie over Maximabrug

Rijnwoude / Alphen, 12 februari 2012

De bewonersgroep ‘-Maxima’ en de vereniging ‘Maak Het Hart Niet Hard’ vragen de provincie af te zien van een financiële bijdrage aan de Maximabrug.

Beide groepen zijn bezorgd over het huidige plan om een brede en hoge brug aan te leggen bij Agrifirm of de Gnephoek. Ze denken dat dit tot een enorme aantasting leidt van het cultuurhistorisch lint van de Lagewaard en Landlustweg, het landschappelijke karakter van het Groene Hart en haar omgeving.

De groepen vinden dat de veronderstelde verbetering van de verkeerssituatie voor Koudekerk (een vermindering van slechts 15%) in geen verhouding staat tot de nadelige gevolgen voor het cultuurhistorisch lint, de polders en de Gnephoek, waar de verkeersintensiteit met 55% zal toenemen.

Beide groepen benadrukken nogmaals dat ze niet een tegen een brug zijn. Ze vinden echter dat een lage brug vlak bij Koudekerk de verkeersproblemen beter kan oplossen. Bovendien kost deze brug veel minder. De provincie heeft zich echter al eerder tegen een lage brug uitgesproken. Dat scheepvaart ondervindt daarvan teveel hinder.

Vanwege de negatieve effecten van de aanleg van de brug, vragen de bewonersgroepen de provincie af te zien van de financiële bijdrage van 10 miljoen euro. Verder vragen ze de provincie er zorgvuldig op toe te zien dat de brug gaat voldoen aan alle eisen die de provincie eraan stelt. De provincie wordt ook gevraagd de beide gemeenten Rijnwoude en Alphen niet op te jagen met de besluitvorming, omdat dit wel eens tot een verkeerd besluit zou kunnen leiden.

Bron: Omroep Rijnwoude