Recordaantal bevallingen in Rijnland Ziekenhuis

Regio, 6 januari 2012

In het Rijnland Ziekenhuis zijn in 2011 1626 baby’s geboren. De afgelopen vijf jaar is het aantal bevallingen in dit ziekenhuis met 30 procent toegenomen. Rijnland Ziekenhuis is trots op dit record.

Bevallen in het ziekenhuis kent twee vormen: klinisch of poliklinisch. Een klinische bevalling betekent dat het medisch gezien noodzakelijk is om in het ziekenhuis te bevallen onder begeleiding van een gynaecoloog of klinisch verloskundige. Het voordeel van bevallen bij een klinisch verloskundige is dat zij de thuissituatie zoveel mogelijk proberen na te bootsen, ondanks dat je in het ziekenhuis moet bevallen.

Bij een poliklinische bevalling is het de wens van de aanstaande ouders om in het ziekenhuis te bevallen, waarbij hun eigen verloskundige aanwezig is. Wanneer het aantal klinische en poliklinische bevallingen van vorig jaar bij elkaar worden opgeteld, werden er maar liefst 1626 kinderen in het Rijnland Ziekenhuis geboren.

Volgens Marina Zonneveld, teamleider verloskunde in Rijnland Ziekenhuis, blijft bevallen in het ziekenhuis of thuis een persoonlijke keuze. Toch kiezen steeds meer vrouwen bewust voor bevallen in het ziekenhuis. De bevalling vindt plaats in een verloskamer, waarna de kersverse ouders en de baby worden overgebracht naar één van de kraamsuites. De kraamsuites zijn populair. Ze bieden comfort in een huiselijke en ontspannen sfeer, waarbij de partner ook ’s nachts kan blijven slapen.

Bron: Omroep Rijnwoude