Politie Holland Midden wordt Politie Haaglanden

Regio, 4 januari 2012

De nieuwe regionale politie-eenheid waartoe Rijnwoude behoort, gaat Haaglanden heten. Dat is ook de werktitel die sinds augustus wordt gebruikt ter voorbereiding op de nationale politie.

Alle politiekorpsen in Nederland verdwijnen. Er komt één politiekorps (nationale politie), verdeeld over tien regionale gebieden. De korpsen Haaglanden en Hollands Midden worden samengevoegd.

Ook West-Nederland was in de race als nieuwe naam van de regionale eenheid, maar toch is gekozen voor Haaglanden. En dat terwijl het gebied veel groter is dan alleen Den Haag en omstreken. Een woordvoerder van minister Ivo Opstelten wil niet reageren zolang de Eerste Kamer het voorstel voor de nationale politie en de politiewet nog niet heeft goedgekeurd. De landelijke politiefusie moet in 2012 afgerond worden.

Jan Stikvoort wordt naar alle waarschijnlijkheid geen korpschef van de nieuwe politieregio. Stikvoort is niet een van de tien kwartiermakers. Opstelten heeft gezocht naar de mannen en vrouwen die volgens hem het beste die functies kunnen bekleden.

Henk van Essen, de huidige korpschef van Politie Haaglanden, is aangesteld als kwartiermaker en is daarmee ook de beoogde korpschef van de nieuwe regionale eenheid Haaglanden. Het ministerie wil niet zeggen of Jan Stikvoort of Jaco van Hoorn (plaatsvervangend korpschef Hollands Midden) een andere prominente functie gaan bekleden.

Het politiedistrict Rijn- en Veenstreek, waartoe ook Rijnwoude behoort wordt uitgebreid met Gouda. Politie Hollands Midden heeft nu nog vier districten, maar dat worden er twee.

Bron: Alphen Stad FM