Minister Leers gaat zaak Abdul Momand bekijken

Rijnwoude, 25 januari 2012

Minister Leers van Immigratie erkent toe dat de zaak Abdul Momand verschillende kanten heeft. Hij gaat alle informatie opnieuw bekijken.

Volgens een woordvoerder van de minister is het in principe zo dat geen verblijfsvergunning wordt gegeven aan mensen die andere vluchtelingen hebben veroorzaakt. Bij Abdul Momand is dat het geval. Abdul Momand is ten tijde van de Russische bezetting van Afganistaan in dienst geweest is geweest van de staatsveiligheidsdienst (Khadimat-e Atal'at-e Dowlati , kortweg KhAd). De KhAD wordt in verband gebracht met grootschalige schending van mensenrechten in die tijd.

Toch is het denkbaar dat als iemand al 10 jaar in Nederland is, en er sprake is van een schrijnend geval, er een uitzondering kan worden gemaakt.

In principe is het nu zo dat Abdul Momand het land uit moet. Hij wordt niet uitgezet. Hij zal uit zichzelf het land moeten verlaten. De ministerie gaat alle informatie over deze zaak echter opnieuw bekijken. Dat zou eventueel tot een ander besluit kunnen leiden. Het is niet bekend wanneer hierover duidelijkheid komt.

Ondertussen moet Momand zijn verblijf rekken, bijvoorbeeld door in beroep te gaan tegen het besluit.

Bron: Omroep Rijnwoude