Hoe wordt de naam van de fusiegemeente gekozen?

Alphen / Boskoop / Rijnwoude, 21 januari 2012

Op 25 januari stelt de Klankbordgroep ABR het lijstje met vijf mogelijke namen voor de nieuwe fusie gemeente vast. In de tweede helft van februari kunnen de inwoners daar dan één naam uit kiezen.

In de afgelopen weken konden de inwoners al suggesties aandragen voor namen. Ook

historische verenigingen en maatschappelijke organisaties hebben meegedaan. In totaal leverde dat meer dan 500 suggesties op.

Er is daarna een naamgevingsbureau (Zigila) ingeschakeld om uit al die namen een top 5 uit samen te stellen. Het naamgevingsbureau heeft vooral naar de geschiktheid van de namen gekeken, en niet naar hoeveel keer ze werden genoemd

De Klankbordgroep ABR kan op 25 januari kiezen uit twee opties:

  • Een optie waarbij alleen nieuwe namen aan de bewoners worden voorgelegd. Dus de namen Alphen a/d Rijn, Boskoop en Rijnwoude komen daarin niet voor. Zigila komt met een lijst van vijf namen. Het bureau stelt voor dat de Klankbordgroep daar drie namen uit kiest om voor te leggen aan de bevolking.
  • Een optie waarbij de huidige gemeentenamen plus twee nieuwe namen aan de bewoners worden voorgelegd. Er moet dan wel weging van de voorkeuren worden uitgevoerd om te voorkomen dat de kiezers in Alphen a/d Rijn de stemming gaan overheersen. Die weging moet nog verder worden uitgewerkt.

Alle stemgerechtigde inwoners van de drie gemeenten krijgen de mogelijkheid om te stemmen over het lijstje. De stemming gaat via het Internet plaatsvinden. Bij het uitbrengen van hun stem moeten deze inwoners hun burger service nummer (BSN) invoeren. De mensen die niet over een computer beschikken of praktische moeite hebben met het online stemmen, krijgen de gelegenheid om op de gemeentehuizen schriftelijk een stem uit te brengen. Er kan gestemd worden in de periode van 13 februari tot en met 2 maart 2012.

Bron: Omroep Rijnwoude