Gemeente in beroep over Polen

Groenedijk, 16 december 2011

De gemeente gaat in hoger beroep tegen het oordeel van de rechtbank dat het verblijf van arbeidsmigranten in Hotel Groenendijk illegaal is. Het pand heeft een horecabestemming, aldus de rechters. Het verblijf van de circa 125 Polen is daarmee in strijd.

Het verblijf van bijna 40 arbeidsmigranten in het voormalige nonnenklooster schuin tegenover, mag wel. Dat pand heeft wel een woonbestemming.

Het actiecomité MijnGroenendijk is niet verbaasd, maar volgens de actiegroep is de oorlog is nu compleet.

Het gemeentebestuur maakte vrijdag bekend in hoger beroep te gaan bij de Raad van State. Volgens het gemeentebestuur heeft de rechter iets over het hoofd gezien. Het bestemmingsplan voor het hotel zou wel degelijk ruimte bieden voor wonen. Wethouder Herman Haarman vindt dat nu de hoogste rechter maar het finale oordeel moet geven. Dan is het voor iedereen duidelijk.

Haarman beseft dat er mensen in Groenendijk teleurgesteld zijn over het collegebesluit. Maar hij denkt dat als de gemeente toch zouden handhaven, de kans groot is dat de exploitant-eigenaar bezwaar gaat aantekenen. Dan begint de hele zaak opnieuw. Als de Raad van State nu een uitspraak doet, is er het snelste duidelijkheid voor alle betrokkenen. Haarman verwacht die uitspraak over een jaar.

De gemeenteraad nam donderdag in beslotenheid kennis van het collegebesluit. Daarmee kreeg de raad de gelegenheid de gevoelens over dit onderwerp te uiten. Bovendien wilde het college eerst de betrokkenen in Groenendijk op de hoogte stellen van het besluit voordat het in de media kwam.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.