Brandweer in Hazerswoude ongeduldig

Hazerswoude-Dorp, 2 december 2011

De brandweer uit Hazerswoude-Dorp begint ongeduldig te worden over het uitblijven van de bouw van een nieuwe kazerne. Daarom kwamen ze gisteravond met zijn allen naar het gemeentehuis. Ploegchef Eijsbert Corts vroeg om een snelle bouw van een nieuwe kazerne.

Er wordt al veel jaren gepraat over een nieuwe brandweerkazerne in Hazerswoude-Dorp. Er moet wel een nieuwe komen, want de oude kazerne op de gemeentewerf voldoet niet meer aan de eisen.

Er is veel gedoe geweest om de plaats voor de nieuwe kazerne. Eest zou hij weer op de gemeentewerf komen. Toen kwam de plek voor zoutopslag in beeld en nu is gekozen voor een locatie in de nieuwe wijk Weidelanden.

En toen was er discussie over hoe die kazerne eruit moet gaan zien. Eerst was er sprake van een grote centrale kazerne, vervolgens moest hij kleiner worden. Ongeveer zo groot worden als de kazernes in Koudekerk en Benthuizen. En er was zelfs even sprake van een heel kleine kazerne zoals in Aarlanderveen. Maar zo’n kazerne is onaanvaardbaar voor de brandweer in Hazerswoude.

De brandweerlieden uit Hazerswoude-Dorp beginnen zo langzamerhand ongeduldig te worden. Daarom sprak ploegchef Eijsbert Corts gisteravond in aan het begin van de commissievergadering. Er moet nu eens wat gebeuren. Er is een bedrag van 1,4 miljoen euro gereserveerd in de begroting voor de bouw. En wat Corts betreft wordt het een kopie van de kazerne in Koudekerk of Benthuizen. De bouwtekeningen liggen er nog. Dus het werk kan meteen starten.

Een vertragende factor lijkt te zijn dat de gemeentelijke brandweer is opgegaan in een regionale brandweer. Dat betekent dat de gemeente niet alleen meer gaat over de bouw van kazernes. Ook de regionale brandweer bemoeit zich ermee.

De regionale brandweer wil niet garanderen dat de kazerne over 5 jaar nog in gebruik is. Dat zou kunnen betekenen dat de gemeente over 5 jaar met een lege brandweerkazerne blijft zitten. Dat vooruitzicht doet de gemeenteraad aarzelen veel geld uit te geven.

Bron: Omroep Rijnwoude