Werkloosheid stijgt het snelst in Zuid-Holland

Zuid-Holland, 26 november 2011

De werkloosheid in Zuid-Holland loopt harder op dan landelijk. In september werden er in Zuid-Holland 2,2 procent meer niet-werkende werkzoekenden geregistreerd dan in augustus. Hierdoor is de daling van de eerste helft van het jaar weer tenietgedaan.

In heel Nederland bleef het aantal werkzoekenden nagenoeg constant met een stijging van 0,1 procent in september ten opzichte van augustus.

Dat blijkt uit de Economische Barometer van de provincie Zuid-Holland. De barometer peilt periodiek de economische situatie in Zuid-Holland aan de hand van indicatoren op het terrein van de arbeidsmarkt, bedrijvigheid en woningmarkt. De cijfers die worden geanalyseerd zijn afkomstig van ondermeer het UWV en het CBS.

Vooral midden- en hoogopgeleiden werkzoekenden hebben het moeilijk in Zuid-Holland. Terwijl landelijk de werkloosheid voor deze groep werkzoekenden het afgelopen jaar terugliep, steeg de werkloosheid in deze categorie juist in Zuid-Holland. Een verklaring lijkt onder meer te liggen in de bezuinigingen en taakstellingen bij het grote aantal overheidsinstellingen in Zuid-Holland.

Aangezien in 2010 de landelijke daling van de werkloosheid aan Zuid-Holland is voorbijgegaan, is het aantal werklozen in Zuid-Holland nu weer bijna op het hoogste niveau gekomen sinds de kredietcrisis. Om precies te zijn 109.000 werkzoekenden. Dat is 3 procent onder het topniveau van 112.000 werkzoekenden in maart 2010.

Bron: Provincie Zuid-Holland