Vijftien gewonden chemisch ongeluk weer thuis

Bodegraven, 29 november 2011

Vijftien mensen bij Refresco in Bodegraven en omliggende bedrijven werden dinsdag onwel. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk.

Het lijkt erop dat een chemische stof in de verkeerde tank is gepompt. Daarin zaten nog resten van een andere stof, wat zorgde voor een chemische reactie. Het mengsel zou metaal aantasten.

Volgens een brandweerwoordvoerder ging het om waterstofperoxide en natriumhypochloriet. De klachten die mensen hadden zijn te vergelijken met die bij aanraking met chloor.

De vijftien mensen die dinsdag onwel waren geworden in Bodegraven, zijn weer thuis. Ze hebben geen blijvende schade opgelopen door het ongeluk met chemische stoffen bij Refresco.

Vijf mensen moesten naar het ziekenhuis worden gebracht. Twee van hen hadden hartklachten, drie ademhalingsproblemen.

Volgens burgemeester Christiaan van der Kamp is er geen gevaar geweest voor de omgeving. Er zijn metingen verricht en buiten het terrein van Refresco zijn geen gevaarlijke stoffen gemeten.

Een plas in de hal van het bedrijf wordt met water verdund en vervolgens door het riool gespoeld. Dat wordt nog op diverse punten in de gaten gehouden, onder meer bij de waterzuivering.

Het incident werd dinsdag rond de middag uit voorzorg opgeschaald naar GRIP2. Er waren onzekere factoren, laat de woordvoerder van de brandweer weten. Daarom had de brandweer uit voorzorg groots uitgepakt. Zo moesten omliggende bedrijven een tijd lang ramen en deuren gesloten houden.

Aan het eind van de middag was alles weer normaal. Refresco werd tegen 17.00 uur die middag weer vrijgegeven, met uitzondering van de hal waar het ongeluk gebeurde.

Dit artikel is overgenomen van de website van RTV West. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.