Grote transportcontrole op de N11

Regio, 3 november 2011

Het Regionaal Verkeershandhavingsteam van Politie Hollands Midden heeft op woensdag 2 november een grote transportcontrole gehouden aan de N11 op het terrein van Rijkswaterstaat ter hoogte van Leiden.

Internationale en nationale transportwagens werden gecontroleerd op het vervoer van afval, gevaarlijke stoffen, bloemen/ planten, levend vee en op de technische staat van de vrachtwagen. Naast het voertuig en de lading werd ook de chauffeur gecontroleerd op bijvoorbeeld alcoholgebruik en of hij voldoende rust had genomen. Doel van de controle is het verhogen van de verkeersveiligheid. Een vrachtwagen die te zwaar beladen is en/of geen goede remmen heeft, kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Zo ook een chauffeur die achter het stuur in slaap valt en bovenop een stilstaande file rijdt. Ook het bestrijden van vervoerscriminaliteit behoort tot het doel van de controle. Gecontroleerd wordt of de lading van de vrachtbrief overeen komt met de werkelijke lading van de vrachtwagen.

De controle werd ondersteund door agenten uit het korps Haaglanden. Omdat controles op dit segment specialistische kennis vereisen waren bij de controle ook een aantal partners aanwezig. Zoals de Douane, Inspectie Verkeer en Waterstaat en de nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) om de lading, de vervoerder en de technische staat van de voertuigen te controleren. In totaal zijn er 23 voertuigen gecontroleerd, bij 20 werden gebreken geconstateerd. Controleurs maakten meerdere keren proces-verbaal op. Onder andere zes keer voor verboden/ kapotte verlichting, twee keer voor versleten banden en drie keer voor het overschrijden van de maximale hoogte. Ook zijn er chauffeurs opgeschreven voor een vastzittende lading en een losse laadbak, een niet goedwerkend remsysteem en het niet hebben van zijafscherming.

Twee chauffeurs konden direct een bekeuring van bijna 3.000 euro betalen omdat zij met de tachograaf gefraudeerd hadden. Dit is niet alleen gevaarlijk omdat de chauffeur dan mogelijk niet voldoende uitgerust achter het stuur zit, maar ook omdat dit oneerlijke concurrentie is. Verder doet de nVWA nader onderzoek naar een niet correct gecertificeerde lading van twee containers honing uit China.

Tijdens de controle is een personenauto met aanhangwagen gecontroleerd. In de aanhangwagen troffen de controleurs 25 kg verboden vuurwerk aan. Dit is direct in beslag genomen en de bestuurder is aangehouden.

Dit artikel is overgenomen uit een persbericht van Politie Hollands Midden. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.