Zoeterwoude: rapport over Vliko niet objectief

Regio, 2 september 2011

De gemeenteraad van Zoeterwoude is niet blij met het rapport over de mogelijke locaties voor het afvalverwerkingsbedrijf Vliko. In de ogen van de raad is het rapport niet objectief.

Volgens raadslid Yvonne van der Laan (Progressief Zoeterwoude) voelt de raad zich gemangeld door de andere gemeenten in de regio. Ze vindt dat het in het rapport duidelijk is toegeschreven naar vestiging van Vliko op het bedrijventerrein Grote Polder in Zoeterwoude. Dat is ‘lekker makkelijk’ voor de andere betrokken gemeenten.

Vliko is een ‘ongewenst kind’. Geen enkele gemeente in de regio wil Vliko hebben. Leiderdorp heeft vestiging in de Munnikenpolder afgewezen. En Rijnwoude wil het bedrijf niet hebben in de Barrepolder bij Groenendijk.

Uit een onderzoek is naar voren gekomen dat Vliko mogelijk zou kunnen komen op de locatie van 3M in de Grote Polder. Het Zoeterwoudse raadslid verbaast zich daarover. Die locatie ligt vlak bij een woonwijk en is verder helemaal ingesloten. In haar ogen is de locatie net zo ongeschikt als de Barrepolder bij Groenendijk.

Als Vliko toch in de Grote Polder zou komen, dan wil de Zoeterwoudse raad dat andere gemeenten in de Oude Rijnzone gaan meebetalen aan de ongelijkvloerse kruising in de N11 bij de Heineken Brouwerij. Er wordt zo immers een regionaal probleem opgelost. Daar moeten andere gemeenten dan een bijdrage aan leveren.

Bron: Omroep Rijnwoude