Record: 10 jaar waarnemers in Rijnwoude

Rijnwoude, 15 september 2011

Sinds 1 september is Rijnwoude houder van een uniek record. Rijnwoude heeft de twijfelachtig eer de gemeente te zijn waar het langst een waarnemer aan het hoofd heeft gestaan.

Op 1 september kwam de eerste waarnemer. Dat was Jan Westra. Hij nam tijdelijk de taken over van burgemeester Boelen die ziek was. Maar burgemeester Boelen kwam niet terug. Op 1 oktober 2002 ging hij met vervroegd pensioen. Het provinciebestuur gaf geen toestemming voor het aanstellen van een nieuwe koninklijk benoemde burgemeester. Het was een signaal van de provincie dat Rijnwoude mogelijk met een herindeling te maken zou kunnen krijgen. Jan Westra was bereid nog een tijdje als waarnemer te blijven, maar in september 2003 vond Westra het mooi geweest.

Omdat het onduidelijk was hoe het verder zou gaan met een mogelijke herindeling, vroeg de gemeenteraad aan de provincie om opnieuw een waarnemer aan te stellen. Dat gebeurde ook. Het werd Enric Hessing. Dat ging niet goed. Een jaar later, in maart 2005, moest hij al weer opstappen. Hij bleek te hebben geknoeid met binnenlandse reisdeclaraties.

Er kwam al heel snel een nieuw waarnemer. Met ingang van 10 maart 2005 werd An Hommes waarnemend burgemeester van Rijnwoude. In maart 2008 werd duidelijk dat de provincie aanstuurde op een fusie van Rijnwoude en Boskoop in 2011. Dat vond Hommes een goed moment om op te stappen. Ze was net 65 jaar geworden en zag nog 3 jaar waarnemen niet zitten. Volgens sommige onbevestigde geruchten wilde een groot deel van de gemeenteraad haar echter weg hebben, omdat ze niet daadkrachtig genoegd was.

Sinds 7 april 2008 is Anja Latenstein van Voorst-Woldringh waarnemend burgemeester van Rijnwoude. Het is de verwachting dat ze blijft tot fusie van Rijnwoude met Alphen en Boskoop op 1 januari 2014.

Bron: Omroep Rijnwoude