Oppositie wil lage Maximabrug

Rijnwoude, 23 september 2011

De twee oppositiepartijen CDA en SGP/ChristenUnie geven de voorkeur aan de aanleg van een lage Maximabrug. In hun ogen is dat goedkoper en realistischer dan een hoge brug.

Tijdens de behandeling van het Ontwikkel Strategie Kader, de overeenkomst voor de Oude Rijnzone, dienden de twee partijen een amendement in waarin de Maximabrug ter discussie wordt gesteld. Ze wilden ook dat de gemeente 4.000 euro beschikbaar stelt voor een onderzoek naar de haalbaarheid van een lage brug.

Jos Ensing van het CDA legde uit dat een lage Maximabrug voor slechts 2,2 miljoen euro gebouwd kan worden. Hij noemde als voorbeeld een brug in Abcoude. De kosten van zo’n eenvoudige brug zijn minder dan de bijdrage van Rijnwoude aan de aanleg van een hoge brug. Het geld van Alphen en de provincie is dan niet nodig.

Ensing vroeg zich af of een hoge brug er ooit wel zal komen. Die is voor Alphen a/d Rijn alleen interessant als er ook een rondweg bij Alphen komt. De provincie heeft aangegeven dat er geen sprake kan zijn van een dergelijke rondweg. Bovendien vindt hij dat de aanleg van een hoge brug, met lange opritten, een te grote aantasting van het gebied bij de Gnephoek.

De provincie is geen voorstander van een lage brug, omdat die een grotere barrière vormt voor de scheepvaart. CDA en SGP/ChristenUnie vonden dit geen goed argument. De brug kan dicht bij Koudekerk komen, waardoor er maar weinig hinder is voor de scheepvaart. Bovendien vinden ze het oplossen van de verkeersproblemen in Koudekerk belangrijker.

De discussie liep soms hoog op. Het CDA werd er zelf van beschuldigd een actiepartij te zijn geworden. Het amendement haalde het niet. De coalitiepartijen D66, VVD en PvdA stemden tegen.

Bron: Omroep Rijnwoude