Minder woningbouw in Rijnwoude

Rijnwoude, 13 september 2011

Omdat de bevolking van Rijnwoude afneemt, zijn er minder woningen nodig dan er in de plannen staan. Daarom moet de gemeente de bouwplannen bijstellen.

Dat bleek tijdens een conferentie over wonen in Rijnwoude. Drie bouwplannen zullen nog worden uitgevoerd: op het oude terrein van BSC ‘68 in Benthuizen, Weidelanden in Hazerswoude-Dorp en Rijnpark I in Koudekerk. De overige plannen, zoals het Oostvaartpark en Groenendijk, worden naar de toekomst opgeschoven. Wethouder Herman Haarman vraagt zich zelfs af of het niet beter is om sommige plannen helemaal te schrappen.

Gedeputeerde Liesbeth Spies van de provincie had al eerder aangegeven dat er in Zuid-Holland plannen voor teveel woningen zijn. Die plannen zouden minstens met 10.000 woningen moeten worden teruggebracht. De vertegenwoordiger van de provincie die dit zou toelichten, liet het helaas op het laatste moment afweten.

Als er teveel woningen worden gebouwd, dat zal dit leiden tot leegstand. Dit is niet bevorderlijk voor de leefbaarheid van de kernen in Rijnwoude. Dus moet er een herbezinning komen en een naar beneden bijstellen van de ambities.

Er is ook een probleem bij de sociale woningbouw. Rijnwoude hanteerde altijd de vuistregel dat 30 procent van de nieuwbouw sociale woningbouw moet zijn. Er is nu een richtlijn van de Europese Unie die zegt dat gezinnen met een inkomen van tussen de 33.000 en 43.000 euro per jaar niet meer in aanmerking kunnen komen voor een sociale woning. Deze mensen dreigen tussen wal en schip te vallen. Er zal daardoor minder vraag zijn naar sociale woningbouw. Daarom zal het percentage van 30 procent moeten worden bijgesteld.

Tijdens de conferentie werd oog gesproken over het nieuwe systeem voor de verdeling van woningen. Dat systeem gaat straks gelden voor alle gemeenten in het gebied van Holland-Rijnland. Dat zou er bijvoorbeeld toe kunnen leiden dat meer inwoners van Leiden naar Rijnwoude gaan verhuizen. Wel is het bij het nieuwe systeem zo dat bij nieuwbouw binnen de gemeente Rijnwoude, de inwoners van Rijnwoude als eerste in aanmerking komen voor een woning.

Bron: Omroep Rijnwoude