44.000 euro boete containerhaven

Alphen aan den Rijn, 27 augustus 2011

Voor containerhaven Alpherium liggen 44 boetes à duizend euro te wachten. De OTA langs de N11 heeft al 44 keer de geluidsnorm overschreden sinds de dwangsom-oplegging.

De OTA (Overslag Terminal Alphen) moet sinds twee maanden duizend euro betalen voor iedere overtreding. Voor de eerste 21 fouten is inmiddels een invorderingsbrief verstuurd.

Ook de andere 23 overtredingen worden nog in rekening gebracht. Voor vier lasten heeft Alpherium een dwangsom opgelegd gekregen: te veel lawaai, containers te hoog opstapelen, verzuim van dienstregeling en op een foute locatie laden en lossen. Iedere keer als de provincie constateert dat Alpherium op een foute locatie (de noordwestelijke punt van de inrichting) laadt en los, moet de exploitant 10.000 euro betalen. Als een schip buiten de dienstregeling in de haven ligt kost dat 5000 euro, 1000 euro boete wordt er opgelegd als de geluidsnorm wordt overschreden en voor iedere container die te hoog wordt opgestapeld betaalt Alpherium 500 euro.

Alpherium werd op 1 oktober 2010 geopend. Vanaf de opening heeft de provincie veel klachten ontvangen van omwonenden over geluidsoverlast 's nachts. Deze wordt veroorzaakt door het laden, lossen en verplaatsen van containers. De provincie heeft vervolgens geluidsmetingen laten uitvoeren. Daaruit is gebleken dat het Alpherium in zeven van de acht nachten dat er metingen zijn uitgevoerd het maximale toegestane geluidsniveau heeft overschreden. De exploitant belooft te beteren.

Bron: Alphen Stad FM / TV