Grond bij kerk in de verkoop

Hazerswoude-Rijndijk, 14 juli 2011

De voormalige H. Michael en Bernardusparochie is in gesprek met een projectontwikkelaar over de verkoop van het voormalige klooster naast de Scheepjeskerk in Hazerswoude-Rijndijk.

Ook wordt er gepraat over de verkoop van grond rond het klooster. De parochie wil de oude begraafplaats bij de kerk voorlopig nog niet afstoten.

De parochies in Rijnwoude en Alphen zijn onlangs gefuseerd. De opbrengst van het klooster is nodig om schulden af te betalen en de Scheepjeskerk op te knappen.

De voormalige parochie heeft het klooster enkele jaren geleden gekocht na het vertrek van de paters Karmelieten die er woonden. Volgens Tineke Heemskerk van de parochie was het gebouw de oudedagsvoorziening van de paters. Daarom moest de parochie het wel overnemen.

Door die aankoop zitten de parochie in Hazerswoude-Rijndijk nu wel met een schuld van ’iets van zes of zeven ton’. Daarnaast moet er op korte termijn een paar ton op tafel komen voor noodzakelijk onderhoud aan de ruim 150 jaar oude Scheepjeskerk. Volgens Tineke Heemskerk is een miljoen euro nodig om de parochie op deze plek toekomst te geven.

De parochie zou het liefst zien dat er op de plek van het oude klooster iets nieuws wordt gebouwd waar de hele gemeenschap wat aan heeft. Het zou meer moeten worden dan alleen maar een paar huizen of een appartementenblok.

De parochie wil ook voorkomen dat het klooster na de verkoop net als twee panden in de directe omgeving gebruikt gaat worden voor de huisvesting van buitenlandse werknemers. Toch merkt Tineke Heemskerk op dat de parochie uiteindelijk ook de verantwoordelijk heeft om voor geld te zorgen.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.