Bezwaar aanleg A4 van tafel geveegd

Regio, 6 juli 2011

Rijkswaterstaat mag beginnen met het doortrekken van de A4 van Delft naar Schiedam. Dat heeft de Raad van State besloten. De verlengde A4 moet de drukke A13 tussen Rotterdam en Den Haag ontlasten.

In totaal 23 particulieren en organisaties, waaronder de Milieufederatie Zuid-Holland, hadden de Raad van State gevraagd het tracébesluit te vernietigen.

Milieuclubs en bewoners van het gebied tekenden vorig jaar bezwaar aan tegen het tracébesluit A4 waar toenmalig minister Camiel Eurlings van Verkeer zijn handtekening onder zette. Zij vreesden geluidsoverlast, een verminderde luchtkwaliteit en nadelige gevolgen voor het natuurgebied Midden-Delfland.

De Raad van State concludeert dat de minister 'in redelijkheid de voorkeur heeft mogen geven aan de aanleg van de A4 boven een van de aangedragen alternatieven'. Daarbij heeft de hoogste bestuursrechter in aanmerking genomen dat een tracébesluit 'een belangenafweging vergt, waarbij politieke en bestuurlijke inzichten een belangrijke rol spelen'. De bestuursrechter heeft niet tot taak om de waarde of het maatschappelijk gewicht van die belangen naar eigen inzicht vast te stellen. Zijn taak is om te beoordelen of een overheidsbesluit rechtmatig is. Voor het oordeel dat het besluit onrechtmatig is, is niet voldoende dat bezwaarmakers wijzen op andere, aanvaardbare oplossingen, maar moeten zij aantonen dat de keuze van de minister 'redelijke gronden ontbeert'. De Raad van State heeft bepaald dat dit hier niet het geval is.

Verder heeft de Raad van State geconcludeerd dat de grenswaarden voor luchtkwaliteit geen beletsel vormen voor het trac‚besluit, omdat de aanleg van de A4 is opgenomen in het Nationaal Samenwerkings-programma Lucht. Ook heeft de minister de geluidsbelasting van de weg op juiste wijze berekend en bij het besluit betrokken. Dat geldt ook voor de veiligheidsaspecten. De afweging van de minister over de gevolgen van de aanleg van de A4 voor de natuur en de compensatie daarvan is ten slotte ook niet onjuist, aldus de hoogste bestuursrechter.

In de uitspraak zijn ook sommige beroepen niet-ontvankelijk verklaard omdat de belangen van onder meer enkele inwoners uit Delft, Schiedam en Den Hoorn

Dit artikel is overgenomen van de website van RTV West. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.