Regen zet geen zoden aan de dijk

Regio, 16 juni 2011

De grote hoeveelheid regen die de afgelopen nacht is gevallen, biedt bij lange na geen oplossing voor het droogteprobleem in de regio.

Volgens een woordvoerder van het hoogheemraadschap Delfland helpt de regen wel maar het neerslagtekort is zodanig dat de droogte gewoon aanhoudt.

In Delfland blijven de dijkinspecties voorlopig dus gewoon van kracht. Het neerslagtekort is momenteel nog 150 tot 175 millimeter. Dat moet dus nog vallen en bij voorkeur niet in één keer maar verspreid over een aantal dagen.

Ook Rijnland blijft de dijken in de gaten houden. De gevallen regen is niet afdoende om het tekort op te heffen. Ook het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard blijft de dijken twee keer per week inspecteren. De verwachte regenval is voor de veenkaden niet genoeg om de gevolgen van de droogte op te heffen, aldus het hoogheemraadschap.

Volgens het hoogheemraadschap Rijnland is de regenval wel goed voor het zoutgehalte in het water. Doordat er weinig regen viel nam het zoet water in kanalen en rivieren af. Daarentegen kreeg zout water vanuit zee meer kans om landinwaarts te stromen.

Het is inmiddels alweer maanden geleden dat regen van enige betekenis is gevallen. Door de droogte zijn in verschillende dijken scheuren en verzakkingen ontstaan. Sinds eind april worden door de hoogheemraadschappen tientallen kilometers dijken en kaden geïnspecteerd en kunstmatig nat gehouden.

Dit artikel is overgenomen van de website van RTV West. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.