Museum Boerhaave getroffen door bezuinigingen

Leiden, 10 juni 2011

Het Leidse Museum Boerhaave dreigt dicht te gaan voor het publiek. De regering stopt de subsidie omdat de eigen inkomsten van het museum minder dan 17,5% van de rijksbijdrage zijn.

Op 10 juni maakte staatssecretaris Zijlstra (Cultuur) bekend vanaf 2013 alleen nog musea te willen subsidiëren, die gemiddeld over 2010 en 2011 hebben voldaan aan de norm eigen inkomsten (17,5 procent van de rijksbijdrage). Wie dat niet haalt, krijgt alleen nog financiering voor het in stand houden en beheren van de collectie. Er komt geen geld meer voor het openstellen van het museum voor het publiek.

Het besluit is niet acceptabel voor het museum. Het voorstel van Zijlstra komt neer op een verandering van de spelregels tijdens de wedstrijd. In 2010 heeft het ministerie het museum laten weten dat het tot en met 2012 de tijd zou hebben om naar de norm ‘eigen inkomsten’ toe te groeien. De staatssecretaris wil deze norm nu met terugwerkende kracht al vanaf 2010 toepassen. Volgens het museum is deze maatregel juridisch zeer aanvechtbaar. Het museum zal dan ook juridische actie ondernemen.

Museum Boerhaave toont Nederlands erfgoed van wereldniveau. Het gaat om technische uitvindingen en medische doorbraken die bepalend zijn geweest voor de vaderlandse geschiedenis. Er is aandacht voor de wetenschap van de Gouden Eeuw (Christiaan Huygens, Antoni van Leeuwenhoek) en alle Nederlandse Nobelprijswinnaars, zoals H.A. Lorentz, Willem Einthoven en Jan en Niko Tinbergen. Het verhaal achter die knappe koppen, hun drijfveren en hun prestaties inspireert jongeren tot een opleiding in wetenschap of techniek. Jongeren waar Nederland om zit te springen.

Museum Boerhaave rekent op een verstandige en correcte behandeling door de staatssecretaris en de Tweede Kamer, zodat het zich kan blijven ontwikkelen als hét museum voor Nederland kennisland.

Bron: Omroep Rijnwoude