Geen nieuwe gezichtspunten op informatieavond

Rijnwoude, 24 juni 2011

De informatieavond over het plan voor de fusie van Alphen, Boskoop en Rijnwoude heeft geen nieuwe gezichtspunten opgeleverd. De belangstelling voor de avond was niet groot. Er kwamen ongeveer 30 inwoners opdagen.

De informatieavond was op initiatief van de PvdA door de gemeenteraad georganiseerd. De raad vond het belangrijk het concept herindelingsontwerp aan de inwoners voor te leggen.

Ook was er een campagne gevoerd in de Rijnwoude Koerier. Iedereen kon via een bon in het blad op- en aanmerkingen maken over het fusieplan. Er bleken maar 35 bonnen en vier brieven te zijn binnengekomen. Een kleine meerderheid bleek tegen de fusie te zijn. Er zaten geen nieuwe argumenten bij.

De politieke partijen legden nog een keer hun standpunt uit. D66, VVD en PvdA zijn voor fusie en CDA en SGP/ChristenUnie zijn tegen. Het CDA gaf wel aan dat het constructief zal meewerken aan het fusieproces als de raad in meerderheid tot fusie besluit.

Voor een aantal aanwezigen in de zaal was het nog steeds niet duidelijk wat nu de voordelen van een fusie zijn. Het belangrijkste argument van de politici was dat de gemeente haar taken niet meer aan kan. Bovendien heeft een grote gemeente met meer dan 100.000 inwoners meer in de melk te brokkelen bij de provinciale en landelijke overheid.

De tegenstanders van fusie zijn bang dat er straks onvoldoende aandacht voor de voorzieningen in de dorpen zal zijn, waardoor de leefbaarheid wordt aangetast. Ook binden ze dat de afstand tussen burger en bestuur te groot wordt.

Er kwamen geen nieuwe argumenten voor of tegen op tafel. Daarmee leek de discussie op een herhaling van de discussies die al eerder zijn gevoerd.

Op donderdag 30 juni neemt de gemeenteraad van Rijnwoude een formeel besluit over het fusieplan. Op diezelfde avond nemen ook de gemeenteraden van Alphen en Boskoop een besluit.

Bron: Omroep Rijnwoude