Weinig belangstelling voor strategische visie

Rijnwoude, 8 april 2011

Er kwamen maar weinig mensen opdagen voor de tweede bijeenkomst van de gemeente over hoe de nieuwe fusiegemeente eruit moet gaan zien.

De bijeenkomst was bedoeld voor de inwoners van Koudekerk a/d Rijn en Hazerswoude-Rijndijk. Buiten de burgemeester, wethouders en politici waren er 17 belangstellenden. Daarbij waren ook nog inwoners van Alphen.

Burgemeester Latenstein legde nog een keer uit hoe het fusietraject in elkaar zit. De nieuwe gemeente Alphen-Boskoop-Rijnwoude zal meer dan 100.000 inwoners tellen. Daarmee behoort die gemeente tot 27 grootste gemeenten van Nederland. Daardoor zal de fusiegemeente ook meer voor elkaar kunnen krijgen bij provincie en rijk,

Vanuit de aanwezige inwoners was er kritiek op economische paragraaf voor de visie. Teveel aandacht op de combinatie van sierteelt en transport (agro-logistiek) zou de gemeente wel eens kwetsbaar kunnen maken. De suggestie werd gedaan meer in te zetten op moderne manieren van werken, waarbij mensen dichterbij hun woonhuis kunnen werken en niet meer elke dag in de file hoeven te staan (decentraal wonen en werken). Je zou kunnen denken aan kantoorfaciliteiten in de nieuwe gemeente voor grote bedrijven en ministeries in de regio.

De vraag kwam ook op hoe de jongeren bij dit fusieproces te betrekken. Ze lijken er nu geen belangstelling voor te hebben. De bestuurders zullen daarom de jongeren moeten opzoeken.

Bron: Omroep Rijnwoude