Rijnwoude teleurgesteld over RijnGouweLijn

Rijnwoude, 26 april 2011

De gemeente Rijnwoude heeft met teleurstelling kennis genomen van het standpunt van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland met betrekking tot de RijnGouwelijn. De provincie ziet af van de route door Leiden en wil sneltram nu over bestaand spoor buiten de stad om aanleggen.

De voormalige gemeenten Hazerswoude en Koudekerk en hun opvolger de gemeente Rijnwoude pleiten al meer dan 40 jaar voor heropening van een treinhalte in Hazerswoude-Rijndijk aan de lijn Alphen-Leiden ter vervanging van het in 1935 gesloten station “Hazerswoude-Koudekerk”. De RijnGouwelijn leek de vervulling van die wens dichterbij te brengen.

Rijnwoude heeft vorig jaar in de Stuurgroep RijnGouwelijn het standpunt ingenomen dat een ‘buitenom variant’ geen meerwaarde heeft ten opzichte van de huidige busverbindingen. Ook het uitgangspunt “geen RGL-oost zonder RGL-west” is wat Rijnwoude betreft nog steeds van toepassing.

De provincie Zuid-Holland heeft Leiden altijd gehouden aan zijn handtekening onder de bestuursovereenkomst en dreigde de stad met een eigen inpassingplan als men niet mee wilde werken aan het overeengekomen binnenstadtracé voor de RijnGouwelijn. De koers van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten roept bij Rijnwoude nu de vraag op wat een handtekening van de provincie eigenlijk nog waard is.

Rijnwoude overlegt binnenkort met de 'RijnGouwelijn-oost gemeenten' (Alphen aan den Rijn, Boskoop, Gouda, Waddinxveen, Zoeterwoude) over een gezamenlijke reactie richting het provinciebestuur.

Dit artikel is overgenomen uit een persbericht van de Gemeente Rijnwoude. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.