Nog geen keuze locatie Maximabrug

Koudekerk / Alphen, 15 april 2011

De gemeenteraad heeft nog geen keuze gemaakt voor de locatie van de Maximabrug. Wel beperkt verder onderzoek zicht tot slechts twee locaties.

De voorkeur van de gemeente gaat uit naar een brug ter hoogte van de voormalige veevoederfabriek Agrifirm. Voordeel is dat de gemeente de grond daarvoor al in bezit heeft. Nadeel is dat de brug en de aansluitende wegen veel overlast zullen veroorzaken voor de bewoners van de Landlustweg (aan het einde van de Lagewaard). Diverse bewoners spraken in en probeerden de raad ervan te overtuigen voor een andere locatie te kiezen.

Een alternatief is een brug iets meer naar het oosten, ter hoogte van Spreij Hout. Dan hoeft de Landlustweg niet te worden gekruist. Nadeel van deze variant is dat een flink stuk van het veenweidegebied ten noorden van de Oude Rijn wordt aangetast.

Het CDA kwam nog met een derde variant. Die lijkt op de Spreij-variant, maar met andere aansluitende wegen. Dit amendement werd verworpen. Bovendien bleek er na afloop sprake te zijn van een misverstand. Wat het CDA wilde, valt onder de Spreij-variant.

Ook Peter Beulink van ‘Maak het Groen Hart niet hard’ sprak in. Hij waarschuwde voorde gevolgen van de aanleg van zo’n brede (2 x 2 rijbanen) en hoge brug. Dat is alleen maar in het belang van Alphen. Die gemeente wil graag een westelijke rondweg. Beulink gelooft daar niet in. Aanleg van een rondweg vereist ook nog een tweede grote brug, over de Heijmanswetering. De kosten van de weg zullen daarmee oplopen to pakweg 200 miljoen euro. Wie gaat dat betalen?

Zowel het CDA als de SGP/ChristenUnie zagen meer in een smalle, lage brug. Die kost minder en tast ook het landschap niet aan. Wethouder Job Dresden benadrukte dat de brug samen met Alphen wordt gebouwd en betaald. En Alphen heeft niets aan een kleine brug en zal daar ook niet aan meebetalen. Dat ontlokte bij sommigen de reactie dat kennelijk Rijnwoude dus wordt gechanteerd door Alphen: geen brede hoge brug? Dan ook geen geld!

Uiteindelijke werd toch het collegevoorstel aangenomen om het plan voor de Agrifirm-variant in detail uit te werken. In het verdere onderzoek zullen zowel de Agrifirm-variantie als de Spreij-variant gelijkwaardig worden meegenomen.

Bron: Omroep Rijnwoude